For tredje natt på rad satte ungdommer fyr på biler og kastet stein mot politi— og brannvesen i Stockholms drabantbyer.

Opprinnelig startet bråket i Husby natt til søndag, og i natt melder politiet om voldelige sammenstøt i ti bydeler. Etter en rolig start på natten begynte urolighetene like før midnatt, skriver Aftenposten.

Det er meldt om bilbranner i bydelene Rinkeby, Tensta, Kista, Husby, Jakobsberg, Norsborg, Fittja, Skarpnäck, Bredäng, Flemingsberg og Edsberg.

I Jakobsberg, nord for Stockholm, gikk innbruddalarmen på politistasjonen da ungdom kastet steiner som knuste rutene inn til politistasjonen. Flere titalls vindusruter ble knust.

— Vi ble møtt av steinkasting, forteller operasjonsleder Charlotte Bengtsson til Aftonbladet.

Ungdommene knuste også vinduer og butikkskilter i sentrum av Jakobsberg, som ligger rundt 15 kilometer nord for Stockholm sentrum. Fem biler gikk opp i flammer.

Svensk politi og brannvesen beskriver situasjonen som komplisert.

— Dette døgne har vært mer komplekst enn tidligere. Nå har vi hatt en spredning av problemene også til de sørlige delene og det har gjort det mer kompliser, sier Lars Byström i Stockholmpolitiet til Aftenposten.

Expressen skriver at ungdom over hele byen skal ha kommunisert gjennom en bestement Facebook-gruppe, som også tar sikte på å «vekke» forstedene rundt Göteborg.

— Vi undersøker flere kommunikasjonsmuligheter via sosiale medier og holder på å kontrollere om det skjer kommunikasjon via Facebook, sier politiets Lars Byström til avisen.

Til SVT oppplyser poltiet at de totalt har rapportert over femti ulike hendelser i løpet av natten. Kl.04.30 meldte politiet at situasjonen var i ferd med å normaliseres igjen.

Brann i Husby

I Husby, der det gikk hardest for seg tidligere i uka, ble det også meldt om flere bilbranner. Tre personer ble pågrepet i den forbindelse.

— De ble pågrepet med tennvæske og mistenkes for å ha forberedt grovt skadeverk, sier politiets pressetalsmann Lars Byström.

Det begynte også å brenne i kunst- og håndverksforeningens lokaler ved Husby Gård, og én person ble pågrepet, mistenkt for å ha satt fyr på bygningen.

En person ble også pågrepet, mistenkt for voldsbruk. Alle de pågrepne i Husby er unge gutter i alderen 17 til 19 år, opplyser politiet.

Maskerte ungdommer

Fra forstedene Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista og Tensta kom det også meldinger om branner i biler og bygninger, og i Skärsholmen brant det i en barnehage.

Da politiet rykket inn i sentrum av Norsborg etter melding om to bilbranner, ble de møtt av steinkastende ungdommer.

I Fittja satte maskerte ungdommer fyr på flere biler på en parkeringsplass og det ble også meldt om brann i en søppelkonteiner ved T-banestasjonen.

Tre personer ble pågrepet i Fittja, mistenkt for grovt skadeverk.

— De ble pågrepet i forbindelse med at to biler var påtent, sier operasjonsleder Pia Glenvik i Stockholmspolitiet til Dagens Nyheter.

Reinfeldt fordømmer

Statsminister Frederik Reinfeldt brøt tirsdag kveld tausheten og kommenterte for første gang de dramatiske hendelsene som har preget Stockholms forsteder i snart tre døgn.

— Vi har en gruppe unge menn som tror at man kan og bør forandre samfunnet med vold. La oss være tydelige. Dette er ikke OK. Vi kan ikke la volden styre, sa Reinfeldt under en pressekonferanse.

— Nå må alle hjelpe til for å skape ro, foreldre og voksne. Innbyggerne i Husby må ta tilbake boligområdet sitt, fortsatte han.

Sosialt forfall

Opptøyene i Stockholms forsteder begynte angivelig som en protest mot at politiet skjøt og drepte en 69 år gammel innvandrer som truet folk med jungelkniv i Husby.

Kommentatorer mener imidlertid at det stikker dypere, og at uroen er et utslag av sosialt forfall og manglende satsing på utdanning.

Sosialdemokraten Sara Yazdanfar mener uroen er en reaksjon mot myndighetene som ikke tar ansvar. Hun viser til at svært mange innvandrerungdommer dropper ut av skolen, og at arbeidsledigheten i denne gruppen er skyhøy.

Løsningen ligger i sosial og økonomisk utjevning, mener Yazdanfar.