NATO klarer ikke å bli enige

NATOs råd klarte ikke å bli enige om å starte planlegging av NATO-støtte til Tyrkia, slik generalsekretær George Robertson ønsket.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Nå sammenkaller NATO til nytt møte onsdag kveld, for å drøfte et kompromiss for å løse krisen om hjelp til Tyrkia i tilfelle en krig i Irak.

NATOs generalsekretær George Robertson la frem kompromissforslaget da NATOs råd møttes tidligere onsdag, etter to dager med krisesamtaler for å løse uenigheten. Møtet finner sted klokka 20.

Forslaget tar sikte på å overtale Frankrike, Tyskland og Belgia til å gå med på å begynne planleggingen av støtte til Tyrkia dersom det kommer til krig. Det nye forslaget handler bare om Tyrkia.

NATOs generalsekretær George Robertson la i dag frem et endret forslag til forsvarsforberedelser for Tyrkia i forbindelse med en Irak-krig.

— Forslaget tar i betraktning intense konsultasjoner som er gjennomført i løpet av natten og morgenen mellom NATO-lands hovedsteder, sa NATO-talsmann Yves Brodeur.

Han understreket at det dreier seg defensive tiltak som skal beskytte Tyrkia.

Den endrede planen handler utelukkende om forsvaret av Tyrkia i tilfelle et angrep fra nabolandet Irak.

USAs opprinnelige forslag til plan var at NATO også skulle erstatte amerikanske soldater på Balkan som kan bli sendt til Irak, og at NATO beskytter amerikanske baser i Europa.

NATO-sjefen vil på denne måten forsøke å løse krisen som har oppstått i alliansen, etter at Tyskland, Frankrike og Belgia bestemte seg for å blokkere NATO-hjelp til planlegging av Tyrkias forsvar på dette tidspunktet i Irak-krisen.

Men diplomater var i dag fortsatt usikre på om det kommer noe gjennombrudd i konflikten før våpeninspektørene legger frem sin rapport for FN fredag. (NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. NATO-sprekk om Irak

  2. NATO-krisen forsterket

  3. Saddam splitter NATO

  4. NATO avlyste Irak-møte, tok lunsj

  5. - NATO brukes til politiske formål

OPTIMIST: NATOs generalsekretær George Robertson har en plan.
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN