Tiden renner ut for ofrene for jordskjelvet

To uker etter det kraftige jordskjelvet i Kashmir er tiden i ferd med å renne ut for titusener av ofre som venter på vinterens anmarsj. Muldyr settes inn for å få fram mat og telt.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Den største mangelen nå er penger. Penger kan ikke kjøpe tid. Været er imot oss, og vinteren kommer, sa FNs humanitære koordinator i Pakistan, Jan Vandemoortele, lørdag.

NATO vedtok fredag å sende 1.000 soldater og et lite antall helikoptre for å styrke hjelpearbeidet. Det første av tre britiske Chinook-helkoptre skulle komme lørdag, og Verdensbanken lovte mer penger til å reparere ødelagte hus.

Men Vandemoortele tegnet det dystreste bildet hittil av den desperate situasjonen for titusener av mennesker som ikke har tak over hodet og som ikke kan nås i det uveisomme terrenget. Innen de neste par ukene kan områder der folk er uten hus, ligge under dyp snø.

Det trengs 200.000 nye telt, 50 helikoptre og ekstra sanitærutstyr for å dekke behovene. Dessuten må det fraktes nok mat opp i fjellene til å fø 1 million mennesker i de neste seks månedene, sa FN-tjenestemenn på pressekonferansen i Islamabad.

Muldyr

Lange kolonner med muldyr lastet med mat og telt har de siste dagene lagt ut fra Muzaffarabad for å prøve å nå fram til isolerte landsbyer som selv ikke helikoptre kan lande i. Målet er at folk skal få tak over hodet før snøen kommer.

Mange steder i det uveisomme fjellområdet er det bare muldyr som kan brukes for å få hjelpen fram. Hvert muldyr kan bære 100 kilo på stier som verken biler eller lastebiler kan forsere. Men som alt annet er det også mangel på muldyr etter katastrofen.

Talskvinnen for Verdens matvareprogram WFP, Mia Turner, sier at hæren har opplyst at den skal frakte inn ytterligere 50 muldyr, og at 48 er satt inn i Balakot-området.

En kolonne med 40 muldyr som la ut fra landsbyen Shaeed Ghali lørdag morgen, hadde med seg mat nok for 2.000 mennesker i én uke. Men det er en dråpe i havet når hundrevis av landsbyer er uten forbindelse med omverdenen.

Enormt behov

UNICEF sier at helsesituasjonen er en tikkende bombe, men Verdens helseorganisasjon WHO sier at det ennå ikke har vært utbrudd av sykdommer blant de 3,3 millioner mennesker som er blitt husløse.

Selv om det er enkelte tegn på at situasjonen normaliseres i byene – noen få butikker har åpnet i den hardt rammede byen Muzafarrabad, er forholdene desperate i de utallige landsbyene som har mistet veiforbindelsen, der titusener av mennesker ennå ikke har fått hjelp.

Myndighetene sier at mellom 10 og 20 prosent av de rammede områdene ennå ikke har mottatt utstyr eller medisiner, trass i at helikoptre fra Pakistan, USA, Tyskland og Japan har 100 flyginger om dagen med bistand.

Skuffelse over NATO

Håpet om en massiv luftbru for å hjelpe gikk i knas da NATO avviste en appell fra FNs nødhjelpskoordinator.

NATO vil sende 1.000 soldater og noen få helikoptre, men generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer sa at NATO er en forsvarsallianse, ikke en humanitær organisasjon, og derfor ikke kan bidra med mer.

Eneste måten å nå fram til mange av de avsidesliggende områdene der veiene er ødelagt av jordskjelvet. er med helikopter.

Det nærmeste området som har helikoptre til rådighet, er India, men på grunn av det spente forholdet mellom de to landene, har det ikke vært mulig å benytte seg av dem.

Pakistans president Pervez Musharraf har sagt at han gjerne tar imot indiske helikoptre, men ikke indiske flygere. Dermed kommer ikke den indiske hjelpen.

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Idrettstopper strekker ut en hånd til Northug: – Døren står åpen

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  5. Derfor har tunnelene mellom Bergen og Voss til sammen vært stengt i 62 døgn i år

  6. Ingebrigtsen er overbevist om at han skal løse Branns store problem