Tilbake i tet

Finanskrisen gir Barack Obama et løft.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Demokraten Barack Obama har igjen tatt ledelsen over John McCain på flere meningsmålinger som er tatt opp etter at finanskrisen for alvor gjorde seg gjeldende i helgen.

Sjekk siste utvikling i vår løpende poll of polls-diagram øverst på siden!

Obama, som i de siste dagene har gjort sitt beste for å så tvil om sin republikanske rivals evne til å redde amerikansk økonomi, har nå skaffet seg en ledelse på 49 mot 45 prosent på en Quinnipiac-måling.

Trenden er den samme i flere andre målinger: I en CBS/New York Times-måling leder han med 48 mot 43 prosent, og på Gallups måling ligger han foran med 48 mot 44 prosent.

På Rasmussens daglige måling ligger de to kandidatene likt med 48 prosent hver, men trenden er den samme siden McCain tre dager før ledet med 3 prosentpoeng over Obama.

Finanskrisen Hovedårsaken til den solide framgangen er åpenbart den dramatiske finanskrisen. Men det synes også som valget av Sarah Palin til McCains makker, som ble mottatt med stor entusiasme av republikanerne og stor interesse av alle andre, har tapt noe av sin nyhetsverdi.

Quinnipiac-målingen viser at Obama nå leder med 54 mot 40 prosent over McCain blant kvinnelige velgere, nettopp dem republikanerne håpet å kapre med valget av Palin.

Obama støttes også av 91 prosent av de svarte, og han har klart større støtte blant unge og dem over 55. Blant uavhengige velgere ligger de to likt.

McCain på sin side har en solid ledelse blant menn, med 50 mot 43 prosent, og har støtte av 71 prosent av de evangeliske kristne. Obama har bare 21 prosent.

Kommet tilbake Bakgrunnstallene til CBS viser at mange uavhengige gikk over til McCain etter republikanernes landsmøte, for så å komme tilbake til Obama den siste uka. Hos CBS leder Obama med 46 mot 41 prosent blant de uavhengige.

CBS-målingen viser også at kvinner har kommet tilbake til Obama i store skarer etter den første begeistringen for Sarah Palin, og at han nå støttes av 54 prosent av dem, mot 38 prosent for McCain.

Selv om Obama har en ledelse på nasjonalt plan, viser en måling gjort for CNN at de to kandidatene ligger temmelig jevnt i fem viktige vippestater – Florida, Indiana, North Carolina, Ohio og Wisconsin.

Det tyder imidlertid på framgang for Obama at han ligger likt med McCain i North Carolina og Indiana, som tradisjonelt er republikanske stater, og i Florida der han har ligget langt bak den siste tiden.

Hvem mener du bør bli amerikansk president? Si din mening her!

Publisert