12 ting du kan gjøre i Norge

Hva med en total solformørkelse? Her får du tips til reiseåret.

Publisert Publisert

JANUAR: Kveldskjøring på Trysil

Trysil er landets største skianlegg med hele 68 bakker, 31 heiser og 75 kilometer med skikjøring.

afp000613409-6bwsKkplTg.jpg

Denne sesongen satses det på senkveldskjøring, og hver helg utover vinteren arrangeres det kjøring etter mørkets frembrudd i flere av bakkene.Et nytt skogløypeområde rundt bakken i Høgegga er klart. Skogen er tynnet ut for en ny, preparert bakke, inspirert av amerikanske Vail. En ny barnevennlig skogsløype er også oppe ved Lierekspressen.

Les mer på: skistar.com og trysil.no

FEBRUAR: Spa

I de mørke vintermånedene kan det være godt med ekstra påfyll av velvære, og da er spa midt i blinken.

Reis alene, ta med deg venner eller kjæresten for en helg med sauna og massasje i fokus. Kombiner gjerne med skigåing i fjellet hvis det lar seg gjøre.

riks000821447-xs2XDY2QtV.jpg

Tips til spahoteller er Solstrand Hotel & Bad i Os, Holmen Fjordhotell i Asker, Kragerø Resort, Norefjell Spa & Resort, Rondane Spa og Britannia Spa i Trondheim. Skrubb, detox, diverse massasjer og tyrkisk bad er blant tilbudene. Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

MARS: Total solformørkelse i Norge

Solformørkelsen er aller best å oppleve på Svalbard når den inntreffer 20. mars.

En total solformørkelse er så sjelden at fenomenet oppgis som årsak alene til å besøke Nord-Norge av reisegigant Lonely Planet. Den er ekstra spesiell fordi over 90 prosent av solen er helt dekket av månen.

Solformørkelsen, som skal vare i to og et halvt minutt, og kommer til å synes over hele landet i varierende grad. Neste mulighet til å oppleve et slikt fenomen i Nord-Europa er først i 2026.

riks000814332-folW9S0vlO.jpg

APRIL: Byvandring i BergenBergen er en fin og enkel by å vandre i. Ta med kart eller bruk mobilen og legg i vei.

Et tips: Start dagen i Sandvikens trange smug, se sjarmerende, gamle og litt skjeve hus rundt Stølen før du beveger deg mot sentrum.

riks000815308-NZ5Qoc8oiC.jpg

Ta de bratte, svingete gatene opp langs Fløibanen til du når gamle Skansen brannstasjon på toppen. Da får du utsikt over hele sentrum. Gå østover, ned Bleketrappene og skrå nedover til du ser Kaffemisjonen i nærheten av Korskirken. Ta en kaffepause her.Snu tilbake til Bryggen, Fisketorget og se på folkelivet, før lunsj Gå mot Skostredet, og innta et godt måltid på kafé Colonialen i Litteraturhuset.

MAI: Øyhopping på Sørlandet

Monsøya, Helgøya og Kapelløya ligger i Ny-Hellesund i Søgne kommune i Vest-Agder, og er et paradis for padlere og kajakkentusiaster. Olavsundet ligger mellom øyene, og egner seg godt til den type aktiverer.

Området er spekket med sjøfarts— og krigshistorie. Kystfortet på Helgeøya var under tysk okkupasjon under krigen – i dag kan tunneler og løpegraver besøkes.

Du kan leie kajakk eller kano i f.eks. Kristiansand og padle vestover, eller ta rutebåt mellom øyene. Båten går fra Høllen brygge alle dager i uken, til litt ulike tider.

NB: Ta turen innom restauranten Bølgen og Moi på Kapelløya for et godt måltid.

afp000815228-MzXM4a5dNo.jpg

JUNI: Sykkeltur på YlvingenDen lille øya ble kjent etter innspillingen av NRK-serien «Himmelblå» i 2008. Det flate terrenget egner seg godt til rolige sykkelturer. Flere steder på øya finnes krigsminnesmerker i form av fort og tunneler.

Ta med telt og fiskestang, og nyt de lyse nettene ute i havgapet. Du kan også overnatte i et gammelt sjøhus.

Det er enkelt å ta seg ut til øya med hurtigbåt fra Brønnøysund eller ferge fra Horn. Fra Ylvingen kan du ta hurtigbåt ut til verdensarvområde Vega som er kjent for natur— og kulturmiljø og et rikt fugleliv.

afp000815223-PXc7npfepy.jpg

JULI: Topptur og festival = santI juli arrangeres Norsk Fjellfestival i Romsdalen. Toppturer er mantraet her – og Romsdalseggen er en av de mest krevende turene med bratte og luftige partier.

Romsdalshorn, Kvanndalsring og Dronninga står også på gå-programmet. For barnefamilier arrangeres det turer til blant annet Litlefjell. Kunstutstillinger, kajakkurs og klatring arrangeres også.

Romsdal lodge øverst i Isfjorden i Rauma kan anbefales som overnattingssted, og du kan spise godt på den økologiske kafeen Sødahlhuset.

Les mer på www.norsk-fjellfestival.no

afp000815265-VOMTawikHy.jpg

AUGUST: Pilegrimsvandring til TrondheimI 2015 er det er 1000 år siden Olav den hellige ble konge i Norge. Han døde i ca. 1030 under slaget på Stiklestad, og ble gravlagt i Nidarosdomen i Trondheim. Kirken er derfor hovedsete under pilegrimsferden.

afp000815227-PyZXJMX9x0.jpg

Pilegrimsleden, også kalt St. Olavsvegene, strekker seg over 500 mil gjennom Danmark, Sverige og Norge. Nettverket av autentiske, historiske veier tar deg frem til kirken.Turforslag: Gå fra Stiklestad i Verdal til Trondheim, en tur på ca. 139 kilometer som tar rundt en ukes tid. Ta turen innom Munkeby – en vakker og hyggelig liten grend i Levanger, som er et naturlig stopp for mat og overnatting på ruten.

Få flere turforslagpilegrimsled.no

SEPTEMBER: Dronningstien i Hardanger

Dronningstien ender på et platå på ca. 1100 meter, og gir deg utsikt over Hardangerfjorden, Hardangervidda Nasjonalpark og Folgefonna Nasjonalpark. Stien er oppført til ære for dronning Sonja, en ivrig turgåer, som er svært glad i turområdene på Vestlandet.

Du kan velge å gå fra enten Lofthus eller Kinsarvik på godt merkede stier. Underveis går du også de kjente «Munketrappene» som ble bygd av munker fra 1210 til 1537. Turen tar mellom 6 og 10 timer avhengig av form.

Få turtips på ut.no eller hardangerfjord.com.

afp000815508-VkFCM3j2A1.jpg

OKTOBER: KrossobanenBlåbæret og Tyttebæret kalles de to vognene som utgjør taubanen på Rjukan. Den var Nord-Europas første kabelbane, og ble gitt i gave av Norsk Hydro i 1928 for å frakte innbyggere opp på fjellet for å se solen.

Turen opp tar bare fem minutter, og på toppen er det gode turmuligheter innover Hardangervidda. Utsiktsplatået ligger 886 meter over havet, og utsikt mot Gaustatoppen, Rjukan og Møsvatn.

På kanten av fjellet ligger den nye kaféen og restauranten Gvepseborg som serverer lunsj og middag.

Les mer på krossobanen.no.

NOVEMBER: Norsk Rakfiskfestival

Hele 25.000 tar turen til festivalen i Valdres, sentrum for rakefiskproduksjon i Norge, den første helgen i november.

Rakefisk er fermentert fisk, en konserveringsmåte som stammer fra middelalderen. Fisken blir saltet og lagt ned i lukket butt på høsten, og er ferdig modnet i løpet av november.

Hele 40 tonn rakefisk går med i løpet av festivalhelgen skal vi tro arrangørene. Rakefiskløype, smaking av akevitt og konserter avholdes under festivalen.

Les mer på rakfisk.no

riks000814306-Ie3uSsnp1I.jpg

DESEMBER: Julebyen EgersundJulebyen feiret 10-årsjubileum i 2014, og da skal omkring 50.000 ha vært innom. Det er gratis inngang på markedet som er åpent to langhelger i desember.

Ideen til markedet ble tent da entusiaster lot seg inspirere av de tradisjonsrike julemarkedene i Storbritannia og Tyskland. Bak julebyen står det stor dugnadsånd fra lokalmiljøet.

Nissen kommer, det holdes diverse julekonserter og du kan ta en tur gjennom byen med hest og vogn. De skilter også med Norges største juletre, og boder fulle av lokal kunst og julepynt, varm drikke og julegodteri.

Les mer på julebyen.no.

afp000815229-5cWSF1XdCG.jpg

Kilder: ut.no, Wikipedia, visitnorway.com, visittelemark.no og visitbergen.no. Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les også:

Drømmer du om et nytt og rimelig reisemål

Med kajakk i den blå timen

7 fine turer til fjells

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  5. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.