Kjell (55) druknet i ferieparadis i Thailand

Evy Solem var hjelpeløst vitne da ektemannen ble tatt av undervannsstrøm i Thailand. Så langt i år har over 30 turister druknet ved strendene rundt Phuket.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nå er det høysesong for nordmenn som setter seg på flyet for å få sol og varme i ferieparadiset Phuket i Thailand.

Den populære charter-destinasjonen Karon Beach beskrives av Apollo som en «førsteklasses strand med herlig gyllengul sand i kontrast til det blå, krystallklare havet. Du kommer til å oppleve mange late og avkoblende dager på stranden».

Ingen risikosøker

Stressfrie dager med badeliv var akkurat det Evy Solem (54) og Kjell Hanssen (55) fra Trondheim gledet seg til da de satte seg på flyet til reiseselskapet Apollo lørdag 9. november i år.

DRUKNET: Kjell Hanssen ble 55 år. Han druknet 14. november på en ferietur til Phuket. Foto: Privat

Seks dager senere skulle idyllen bli et mareritt.— Vi dro til stranda i tolv-tida. Kjell ville ut i vannet, mens jeg ble værende ved strandsenga. Jeg la merke til at bølgene slo mot Kjell, men han var ingen mann som søker risiko, så han gikk ikke lengre ut enn at vannet var i brysthøyde, forteller Evy til Adresseavisen.

Ekteparet hadde lagt merke til det gule og røde flagget på stranda.

De antok at det betydde at de skulle være forsiktige, men at det var greit å bade.

— Plutselig så jeg at Kjell var ganske langt ute, og jeg la merke til at det var flere personer rundt ham i vannet. Det kom noen veivende hender opp av vannet, og da skjønte jeg alvoret, forteller Evy.

Sendt til sykehus

Hun løp flere hundre meter før hun fikk varslet noen som leide ut vannscootere, og de dro ut med båt. Da de kom inn, fikk Evy øye på ektemannen sin.

— Han var helt blå, jeg skjønte allerede da at han var druknet. Men jeg klarte ikke å tro at det var sant, sier hun stille.

Det ble satt i gang hjerte- og lungeredning, og etter hvert kom det også en ambulanse. Men det var ingen hjertestarter å se.

Myndighetene spiller rulett med turistenes liv

Kjell ble brakt til Patong sykehus. Evy satt i bikini og ventet på gangen, mens legene arbeidet med mannen hennes. Livet sto ikke til å redde, og legen kom ut og sa det Evy allerede visste.

Farlige undervannsstrømmer

Kjell hadde svært sannsynlig blitt dratt utover av en undervannsstrøm.

Familien har i ettertid lest flere rystende episoder om turister som er blitt tatt av den samme undervannsstrømmen og som også har druknet utenfor strendene til ferieparadiset Phuket.

Advarsel: Når det er røde flagg på stranden skal man ikke bade. Politiet på Karon Beach forteller at mange turister ikke bryr seg om flagget. Foto: Phuketwan.com

For seks år siden dro hele familien på tur til Karon Beach. Heller ikke den gang ble det advart mot undervannsstrømmer. Barna Stine Hanssen Brattland (30), Lisa Hanssen Østgaard (32) og Magnus Solem Hanssen (29) reagerer også på at det ikke blir gitt mer informasjon om hvor farlig det kan være i vannet.

— Det sto skilt på stranda om at man måtte følge med flaggene, men ellers var det ingen som advarte oss. Nå har vi fått vite at det er en fast og en vandrende undervannsstrøm, men dette måtte vi finne ut selv. Myndighetene spiller rulett med turistenes liv, mener Lisa.

Avslører ikke drukningstall

Ifølge lokale media er det godt over 30 turister og lokale innbyggere som har druknet på strendene i Phuket hittil i år.

Alan Morison er redaktør i Phuket Wan, og han forteller til Adresseavisen at drukningsstatistikken ble stanset av myndighetene i april 2012. > Vi har aldri tidligere hatt så mange meningsløse dødsfall i løpet av ett år

— Statistikken ble oppdatert hver eneste måned, men plutselig sluttet de med det. De oppga ingen grunn, sier han.

— Forbedring av trafikken er førsteprioritet på Phuket. Pengene blir derfor brukt der, og ikke på strandsikkerhet. Myndighetene betaler for 108 badevakter fordelt på 13 strender. Områder med undervannsstrømmer ser faktisk roligere ut på overflaten enn havet for øvrig. Vi har aldri tidligere hatt så mange meningsløse dødsfall i løpet av ett år, sier Morison.

- Gir blaffen i røde flagg

En politibetjent opplyser til Adresseavisen at det er rundt ti turister som har druknet på Karon Beach hittil i år.

— Ingen bryr seg om skilt eller røde flagg, og de bader likevel. Vi har ingen mulighet til å stenge stranda for turistene, sier politibetjenten.

IDYLLEN SLÅR SPREKKER: En oversikt fra Adresseavisens viser at over 30 turister har mistet livet på strendene i Phuket i år. Politiet anslår at det er rundt ti personer som har druknet på Karon Beach. Foto: Privat

Han forteller at det er vanskelig å se farene som lurer i det rolige vannet.— Det er sterke undervannsstrømmer, og verken vi eller turistene klarer å se nøyaktig hvor disse befinner seg til enhver tid, sier han.

Vil advare andre turister

Familien hjemme i Trondheim er ikke i tvil om hva som er årsaken. De tror myndighetene forsøker å dysse ned den dystre statistikken. Phuket har ifølge Apollo rundt 14 millioner turister hvert år.

— Myndighetene vil ikke skremme bort turistene. Karon Beach blir fremstilt som ei veldig barnevennlig strand. Jeg ville ikke sendt barnet mitt ut i vannet hadde jeg vært klar over at det gjennomsnittlig døde én person hver tiende dag, sier Lisa.

Stine forteller at faren var i god form. Han syklet til jobb hver dag.

— Nå er det fulle fly nedover til Phuket, og jeg er overbevist om at antallet drukninger vil stige. Folk må ikke dra dit uten å vite om farene, sier hun.

Kjell og Evy hadde snakket om å dra til Phuket i forbindelse med 60-årsfeiring. Planen var å ta med tre barn og fire barnebarn.

— Thailand er et fint land med hyggelige mennesker. Men jeg skal aldri dit igjen, sier Evy bestemt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn munnbindpåbudet

  2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  3. Snapchat har kjøpt bergensapp

  4. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

  5. 19-åring innrømmer drap på Sofie (20)

  6. Joe Biden har fått formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen