Fem asylbranner på kort tid i Sverige

Natt til torsdag brant det i nok et planlagt asylmottak i Sverige. Få timer før hadde svenske myndigheter varslet at antall flyktninger og migranter kan komme opp i 190.000 i år.

Publisert Publisert

Ny brann: Enda en brann kan ha brutt ut i et svensk asylmottak i natt, denne gangen i Oderljunga i Perstorps kommun i Skåne. Poliiet mistenker grov mordbrann. Foto: Björn Lindgren / TT / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Denne gangen ble et nedlagt eldrehjem i Perstorp kommune i Skåne rammet. Brannen var begrenset i omfang.

Politiet mener brannen var påsatt.

— Men dette er foreløpige mistanker som kan bli endret etter tekniske undersøkelser, sier Mikael Lindh i politiets Region Syd.

Siden 14. august har det vært brann i ti bygninger som enten var i bruk eller var planlagt som boliger for asylsøkere. De fem siste brannene har skjedd i løpet av en drøy uke.

Les også:

Les også

Sverigedemokraterna krever at statsministeren går av

Rekordmange asylsøkere

Antall branner har økt etter hvert som det har kommet stadig flere migranter og flyktninger, skriver TT.

Migrationsverket la torsdag fram en prognose for inneværende år som viser dobbelt så mange asylsøkere enn tidligere antatt. Opptil 190.000 mennesker kan ha søkt asyl i Sverige ved utgangen av året.

Les også:

For neste år er anslaget på opptil 170.000 asylsøkere. Kostnadene er ventet å stige med 29 milliarder kroner sammenlignet med forrige prognose.

Migrationsverket viser til at det ved slutten av året vil mangle mellom 25.000 og 45.000 boliger for å gi husly til alle de nye asylsøkerne.

Hemmelige bosteder

Malmö kommune besluttet tirsdag å hemmeligholde hvor de bosetter enslige mindreårige asylsøkere. I Umeå har politikerne gjort et tilsvarende vedtak.

Migrationsverket sier imidlertid at effekten av å hemmeligholde bostedene er liten. Før eller siden blir det uansett kjent hvor bostedene opprettes.

— Feigt

Innenriksminister Anders Ygeman kaller handlingene feige og patetiske. Regjeringen har kontinuerlig kontakt med politiet, Migrationsverket og kommunene rundt sikkerhetsarbeid og tiltak, uttalte han onsdag.

Statsminister Stefan Löfven kommenterte onsdag hærverk og funn av en brannbombe i en bygning som skal gjøres om til flyktningmottak i Upplands Väs by utenfor Stockholm.

Les også:

Les også

FN kritiserer Tsjekkia

— Jeg er helt overbevist om at de aller fleste i vårt land ikke vil ha dette. Det er ikke det Sverige vi er stolte av, sa Löfven til nyhetsbyrået TT.

Han la til at han er bekymret for den videre politiske debatten.

Ikke i Norge

Justisminister Anders Anundsen (Frp) håper Norge ikke vil oppleve noe lignende.

— Det å brenne oppholdssteder for personer som søker beskyttelse, er dessverre noe vi har sett i Sverige, og som jeg håper vi ikke kommer til å få se i Norge. Dette er en nedrig handling, sa justisministeren til NTB tirsdag.

Les også:

Les også

Ti russiske statsborgere vedtatt sendt ut

Han sier det er vanskelig å svare på hvorfor Sverige og Tyskland har ildspåsettelser på asylmottak, mens Norge hittil har gått klar.

— Jeg håper at god informasjon bidrar til at vi unngår en konfliktnivå som gir de resultatene vi har sett i Sverige. Men det er umulig å utelukke det, sa Anundsen.

Flyktningmøte

Alle de svenske partiene, med unntak av Sverigedemokraterna, har den siste uken hatt flere møter for å enes om en ny, strammere flyktningpolitikk.

— Det foreløpig siste møtet skulle finne sted torsdag ettermiddag, men blir utsatt til fredag fordi partiene trenger mer tid til å forberede sine forslag, opplyser justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  2. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  3. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

  4. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

  5. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  6. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells