Ingen har påtatt seg ansvaret for kidnappingene

Det er over to dager siden Kjartan Sekkingstad ble kidnappet sammen med tre andre personer. Politiet sier de fremdeles ikke hvem som står bak.

Publisert Publisert

KIDNAPPET: Det er gått litt over to døgn siden norske Kjartan Sekkingstad, to canadiske menn og en filippinsk kvinne ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal utenfor Mindanao sør i landet.

  • Sigrid Haaland
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Vi vet ikke hvem som er ansvarlige. Etterforskere samler informasjon, og aksjonen er pågående, sier Antonio Rivera til BT torsdag formiddag.

Han sier at ingen så langt har tatt kontakt med politiet eller familiene til gislene.

— Vi har ventet på at noen skal ta kontakt, men vi har ikke fått melding om at dette har skjedd, sier han.

I dag utvides søket til å omfatte flere regioner.

— Vi koordinerer arbeidet vårt med flere andre regioner nå, sier Rivera.

Mobilsignal ikke bekreftet

Den filippinske marinen har ikke kunnet bekrefte meldinger om at mobiltelefonen til ett av gislene har vært aktiv på øya Balut. Torsdag skal etterforskerne tilbake til åstedet.

— De skal blant annet foreta avhør og fotokonfrontasjoner med mulige vitner. De har med seg bilder fra vårt kartotek, og det vil selvfølgelig være svært interessant om noen av disse samsvarer med dem som bortførte de fire personene, sier den regionale politisjefen Samuel Gadingan til NTB på telefon natt til torsdag.

MARINAEN: Det var her på denne marinaen Kjartan Sekkingstad ble kidnappet mandag kveld. Han bodde her, i tillegg til å være sjef for anlegget.

Det er gått litt over to døgn siden norske Kjartan Sekkingstad, to canadiske menn og en filippinsk kvinne ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal utenfor Mindanao sør i landet.

— Rundt 800 personer er engasjert i operasjonen. Dette er folk fra politistyrkene og det militære, sier polititalsmann Antonio Rivera til VG.

- Kan være ny gruppe

Gadingan sier politiet ikke er noe nærmere å vite hvem som står bak kidnappingen, men legger til at en identifisering av enkeltpersoner også kan si noe om hvilken gruppe de eventuelt tilhører.

Les også:

Les også

Har satt inn store styrker i jakten på kidnapperne

— Ut fra de første meldingene, kan det se ut som om det er snakk om en ny gruppe, sier Filippinenes president Benigno Aquino, ifølge nettavisen Inquirer. Han legger til at det ikke er klart om det er en gruppe som har gått under sikkerhetstjenestens radar eller en gruppe som er dannet nylig.

Fremgangsmåten under bortføringen skal minne om tidligere angrep fra den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen, som er beryktet for å kidnappe utlendinger og kreve løsepenger. Fremgangsmåten er også en faktor når politiet skal forsøke å identifisere kidnapperne.

Les også:

Les også

- Vi trodde det var helt trygt her, vaktholdet på hotellet er svært bra

Bortføringer skjer hyppigere i forkant av valg på Filippinene, og utlendinger er særlig utsatt, sier Aron Halfen i hjelpeorganisasjonen Caritas til Dagsavisen. Filippinerne skal velge president i mai.

Resultatløst mobilsøk

Onsdag mente politiet gislene befant seg i provinsen Davao Oriental på østsiden av øya Mindanao. Teorien var at de fire var tatt med opp i et avsidesliggende fjellområde. Mindanao er den sørligste av de store øyene i Filippinene.

Senere på ettermiddagen kom det opplysninger om at en telefon som tilhørte ett av gislene var fanget opp av en basestasjon enda lenger sør, på den lille øya Balut, men dette har altså ikke vært mulig å bekrefte.

— Marinen sendte sine ressurser og personell til øya, men denne aksjonen har ikke gitt noe resultat, forklarer Gadingan.

Publisert
  1. Filippinene