Tyrkia: Skjøt ned russisk fly, ber om NATO-hjelp

NATO har kalt inn til hastemøte etter at Tyrkia skjøt ned et russisk fly som de hevder krenket tyrkisk luftrom. Russiske myndigheter benekter at flyet var inne over Tyrkia.

SKUTT NED: Et russisk krigsfly styrter i flammer etter at det ble skutt ned av tyrkiske jagerfly.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Nato følger situasjonen tett, opplyste alliansens talsperson Carmen Romero tirsdag.

— Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier hun.

De 28 medlemslandenes NATO-ambassadører skal samles til et ekstraordinært møte tirsdag klokken 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Det var tyrkiske F16-fly som tirsdag formiddag skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria.

Avviser

Det er første gang et russisk eller sovjetisk fly er blitt skutt ned av et NATO-medlemsland siden 1950-tallet, og Russlands president Vladimir Putin sier saken kommer til å føre til alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

SABELRASLING: Russlands president Vladimir Putin advarer om at nedskytingen vil få alvorlige konsekvenser for Tyrkia.

— Det er som å bli dolket i ryggen, sa Putin til pressen i Sotsji, hvor han tirsdag skulle møte Jordans kong Abdullah.Les også:

Les også

Russland-forsker: - En ekstremt skummel og farlig situasjon

Tyrkiske myndigheter kalte på sin side tirsdag Russlands chargé d'affaires i landet inn på teppet, mens statsminister Ahmet Davutoglu understreket at Tyrkia har rett til å svare på krenkelser av eget luftrom når gjentatte advarsler forblir ubesvart.

— Verden skal vite at Tyrkia vil gjøre alt som kreves for å garantere landets sikkerhet, sa Davutoglu i Ankara tirsdag ettermiddag.

- Advarte

Ifølge tyrkiske myndigheter nærmet to russiske fly seg grensen tirsdag før det ene, et Su-24-fly, ble skutt ned av to tyrkiske F16-fly på patrulje.

Tyrkia hevder at det russiske flyet krenket tyrkisk luftrom, noe Russlands forsvarsdepartement benekter.

BEVIS: Dette radarbildet ble publisert av tyrkiske myndigheter tirsdag og viser hvordan det russiske krigsflyet angivelig skal ha krenket tyrkisk luftrom.

Ifølge tyrkiske myndigheter ble flyene advart ti ganger før det ble åpnet ild, men advarslene ble ignorert.Russlands forsvarsdepartement avviser dette og sier de kan bevise at flyet var i syrisk luftrom hele tiden. De sier også at flyet ble truffet av artilleri fra bakken, ifølge Interfax.

Tyrkia mener flygerne trolig er i live

De to flygerne som var i det nedskutte russiske kampflyet, er trolig fortsatt i live, ifølge tyrkiske myndigheter.

– Vi har mottatt informasjon om at de to pilotene er i live og vi arbeider med å få dem frigitt og i trygghet fra syriske opprørere, sier en tyrkisk tjenestemann tirsdag kveld.

Onsdag ettermiddag hevdet syriske opprørere å ha skutt og drept begge de to russiske flygerne etter at flyet ble skutt ned av tyrkiske jagerfly.

Flygerne utløste seg i fallskjerm, men ble beskutt og drept av en syrisk opprørsgruppe mens de nærmet seg bakken, hevder en representant for den turkmenske opprørsgruppen.

En video som gruppen har sendt til nyhetsbyrået Reuters, viser det som skal være førsteflygeren liggende ubevegelig på bakken. «En russisk pilot. Gud er størst», sier en stemme på videoen mens en gruppe menn samler seg rundt personen på bakken. Den andre flygerens skjebne var inntil tirsdag ettermiddag ukjent, før gruppen sa den har drept også ham.

Opprørsgruppen er én av mange grupper som holder til nordvest i Syria. IS har ingen kjent tilstedeværelse der.

Kritiserer Tyrkia

Siden Russland trappet opp sitt engasjement i Syria i september, er russiske fly flere ganger blitt advart etter å ha kommet inn i tyrkisk luftrom. I oktober skjøt Tyrkia ned en russiskprodusert drone ved grensen.

Ifølge den Russland-vennlige og omstridte historikeren Bjørn Nistad setter hendelsen Tyrkia i et underlig lys.

— Det burde være opplagt at flyet ikke angrep Tyrkia, men var involvert i de russiske krigsoperasjonene mot IS og andre islamistiske terrorister. Når Tyrkia skyter ned flyet – også om det skulle ha krenket tyrkisk territorium – kan dette vanskelig oppfattes som noe annet enn en støtte til de islamistiske terroristene, skriver han i en e-post til NTB.

Publisert