FHI: Zikaviruset kan ikke spres i Norge

Verdens helseorganisasjon kaller zikaspredningen en global krise, men viruset kan ikke spres i Norge, beroliger Folkehelseinstituttet (FHI)

SMØRER: En brasiliansk kvinne smører seg inn med myggmiddel, for å forebygge myggstikk som kan føre til zika-smitte.
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Folkehelseinstituttet ber alle reisende i områder med zikasmitte bruke myggmiddel og ta forholdsregler.

Les også

WHO: Zikaviruset er en global krise

— Gravide bør vurdere å utsette å reise til zikautsatte områder, sier overlege Tone Bruun ved FHIs avdeling for infeksjonsovervåking.

Alvorlig

Verdens helseorganisasjon anslår at over én million mennesker i Brasil er smittet av zikaviruset. Colombia, Mexico, Nicaragua og en rekke andre Mellom- og Sør-Amerikanske land er også rammet av viruset, som smitter gjennom mygg. Viruset fører til mild feber eller utslett.

— Samtidig ser vi en økning av fosterskader i landene der tilfellene av zikafeber øker. Vi vet ikke helt sikkert, men det ser ut til at det er en sammenheng mellom zikaviruset og barn som fødes med skader, sier Bruun.

Hun understreker at viruset smitter gjennom en mygg som lever i subtropiske og tropiske områder og som ikke kan overleve og smitte i Norge.

— For landene som er berørte av utbruddet er det alvorlig. Når WHO sier at dette er en global trussel betyr det at hendelsen er en trussel mot flere land, men ikke en fare for hele verden.

WHO kan ikke utelukke at zikaviruset også smitter gjennom blod og sæd, men ifølge Bruun er dette ikke en trussel mot Norge fordi rutiner på blodgivning er gode.

Ingen medisiner

Brasilianske myndigheter har registrert 3.700 hjerneskader og skader på sentralnervesystemet som kan ha en sammenheng med zikaviruset. Det finnes ingen vaksine eller medisin mot smitte. Forebygging er den eneste måten å ungene viruset.

Les også

Hvorfor er zikavirus farlig for gravide?

Da WHO mandag kalte zika en global trussel, fører det til at verdenssamfunnet må prioritere å samarbeide om å bekjempe viruset.

Folkhelseinstituttet endrer ikke sine reiseråd etter WHOs nye vurdering av situasjonen i Latin-Amerika. Bruun beroliger og sier de fleste behøver å være redd for å reise .

— Men beskytt dere mot mygg, oppfordrer hun.

Publisert
 1. Mexico
 2. Nicaragua
 3. Colombia
 4. Brasil
 5. Folkehelseinstituttet
BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Hun blir ny sjef for legevakten

 2. 65 positive prøver fra Øygarden sjekket for omikron – ingen funn

 3. Ronny ble funnet død – mann i 20-årene tiltalt

 4. Snart kan de avsløre omikron på dagen: – Trolig kort tid til alle prøver er positive

 5. Ivar kom fra Bergen for å besøke moren: – Det første jeg fikk var et munnbind

 6. Uenige om hvem som kan bestemme nye koronatiltak