Brødrene er oppvokst i et fransk middelklassehjem, og historien har vakt bestyrtelse i Frankrike. Moren til Nicolas fikk beskjed om sønnens død i en tekstmelding på mobilen sist torsdag, opplyser brødrenes far, Gerard Bons, til nyhetsbyrået AFP.

Der sto det at 30-åringen led martyrdøden under et selvmordsangrep i den syriske provinsen Homs 22. desember. Halvbroren Jean-Daniel døde i kamper i begynnelsen av august. Han var 22 år gammel og hadde blitt innviet i radikal islam av sin storebror, som konverterte i 2009.

Ikke til Thailand

Begge brødrene reiste til Syria i mars i fjor. De fortalte foreldrene at de skulle på ferie i Thailand, men en måned senere fikk Nicolas' mor et brev som avslørte at de i stedet var reist til Syria.

I juli dukket brødrene opp i et videoopptak der Nicolas holder en kalasjnikov i den ene hånden og Koranen i den andre. Her ber han president François Hollande om å konvertere til islam.

Moren skal ha hatt kontakt med sønnen på telefon nesten hver uke. Hver gang fortalte han at hans muslimske brødre behandlet ham godt. Han skal også ha sagt at han ønsket å ofre livet for saken han kjempet for.

Skoleproblemer

Historien til Nicolas Bons ligner på historiene til flere andre ungdommer som er blitt omvendt til radikal islam i Vesten, og som har endt opp som hellige krigere i Syria.

Nicolas skal ha kommet skjevt ut i begynnelsen av 20-årene etter en vanskelig skolegang. Han røyket cannabis daglig og fikk en mindre dom for narkotikasalg. Ifølge familien ble han helt forvandlet etter at han konverterte til islam og sluttet seg til en muslimsk menighet i hjembyen Toulouse.

Da Jean-Daniel reiste til Toulouse for å studere i 2011, etter å ha bodd sammen med faren i Guinea, ble han raskt påvirket av storebroren.

Brødrenes far innrømmer at han ikke ante noe om at den eldste hadde blitt radikal islamist.

Fra Skandinavia

Ifølge franske etterretningskilder finnes det om lag 220 franske jihadister på slagmarken i Syria. Om lag en femdel er konvertitter. Det antas at mange flere forsøker å ta seg til det borgerkrigsherjede landet.

Blant jihadistene er det også en rekke ungdommer fra Skandinavia. Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere opplyst at 30-40 nordmenn har reist til Syria for å kjempe med opprørerne.

I fjor høst reiste også to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år til Syria.

Søstrenes far dro selv til landet for å finne dem. Han har senere fortalt til sin advokat Geir Lippestad at han fant døtrene i en gruppe med opprørere, men at den yngste hadde skuddskader som gjorde det vanskelig for henne å reise ut av Syria.

Faren uttrykte i begynnelsen av desember håp om at døtrene ville kunne reise hjem på nyåret.