Stadig nye sider ved NSAs overvåking er blitt avslørt etter at avhopperen Edward Snowden begynte å lekke hemmelige dokumenter i mai i fjor.

Organisasjonen henter enorme mengder informasjon fra internett og har tilgang til vanlige amerikaneres telefonlogger. Nå går ledelsen i Det republikanske partiet hardt ut mot virksomheten.

— Urettmessig overvåking utført av regjeringen er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter som truer selve fundamentet i et demokratisk samfunn, heter det i en uttalelse fra partiets nasjonale komité fredag.

- Snuoperasjon

Overvåkingen av amerikanske telefonbrukere strider mot ytrings- og forsamlingsfriheten som er nedfelt i den amerikanske grunnloven, ifølge uttalelsen.

Den representerer en dramatisk snuoperasjon i den republikanske partiledelsen, ifølge TV-stasjonen MSNBC. Partiet har tidligere vært langt mindre kritisk til kontroversielle sider ved USAs etterretning.

Nå oppfordres republikanske folkevalgte til å støtte lovforslag som begrenser overvåkingen. Det må tydeliggjøres at masseovervåking av nettbruk, telefonlogger og korrespondanse i USA er ulovlig, heter det i uttalelsen.

Også en gruppe rådgivere for den amerikanske regjeringen har kommet med skarp kritikk av NSAs overvåking av amerikanske telefonbrukere. Praksisen strider mot grunnloven, ifølge en rapport fra Privacy and Civil Liberties Oversight Board.

Må be om lov

Den amerikanske regjeringen er uenig i rapportens konklusjon og avviser at telefonovervåkingen er ulovlig. Likevel har president Barack Obama varslet endringer i NSAs virksomhet.

Heretter må NSAs agenter få spesiell tillatelse for å hente ut informasjon om spesifikke personer fra den enorme databasen med telefonlogger. Det skal i tillegg vurderes om informasjonen bør lagres på en annen måte, sa Obama i en tale i forrige uke.

Han vil også be Kongressen opprette et panel som skal argumentere for personvernhensyn overfor en hemmelig domstol som regulerer overvåkingen.

Uforsonlig

Avsløringene til Edward Snowden ser dermed ut til å ha skapt en erkjennelse i den amerikanske regjeringen av at landets etterretning i noen tilfeller har gått over streken.

Regjeringen mener Snowden har stjålet informasjon, og 30-åringen er siktet for spionasje i USA. Justisminister Eric Holder antydet imidlertid denne uken at Snowden kan få en mild dom hvis han stilles for retten og tilstår.

Blant de ansatte i NSA og andre amerikanske sikkerhetstjenester skal holdningen til Snowden være langt mer uforsonlig. Nettstedet Buzzfeed intervjuet nylig flere etterretningsfolk som sa de ville likt å se Snowden drept.

— Mange deler denne oppfatningen, sa en kilde som kanskje ikke så overraskende foretrakk å være anonym.

Ingen av kildene kom med direkte trusler om å virkeliggjøre ønsket om å likvidere 30-åringen som for tiden befinner seg på et hemmelig sted i Russland.