Redaktøren sto på dødsliste

Den drepte redaktøren sto på Al Qaida dødsliste, sammen med flere nordiske redaktørkollegaer.

Publisert Publisert

PUBLISERTE: Sjefredaktør Stephane Charbonnie sto for en modig journalistikk som ikke lot seg stoppe av trusler, sier Erik Aasheim som intervjuet magasinets journalister en rekke ganger for NRK. Her er den drepte sjefredaktøren avbildet utenfor redaksjonen etter en terroraksjon i 2011. Foto: Mehdi Chebil / Polaris

 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Stephane Charbonnier ble onsdag drept i terrorangrepet på satiremagasinet hvor han var redaktør, Charlie Hebdo.

Angriperne skal ifølge vitner ha hevdet at de var fra Al Qaida. Terrororganisasjonen har tidligere truet Charbonnier på livet.

I 2013 ble navnet hans inkludert på en dødsliste som fremkom i magasinet til Al Qaida. Her står han nevnt sammen med en rekke personer, flere av dem har stått bak publisering av Islam-satire og tegninger av Muhammed.

En rekke navn

På listen er blant Kurt Westergaard, Gert Wilders, Lars Vilks, Flemming Rose og Salman Rushdie. I tillegg finner man også Carsten Luste, som var redaktør for Jyllands-Posten da avisen publiserte flere Muhammed-karikaturer.

Bakgrunnen for at disse sto på listen var at de skal ha begått «forbrytelser mot islam». Listen sto på en utgave av propagandamagasinet til terrororganisasjonen som ble utgitt i 2013.

Flere trusler

Det er ikke første gangen magasinet Charlie Hebdo har vært involvert i trusler fra ekstremister. Ifølge den britiske avisen The Telegraph, sier satiremagasinets advokat Richard Malka at kontorene har vært under beskyttelse fra politiet siden de publiserte tegninger av Muhammed tilbake i 2007.

Da gjenga magasinet karikaturtegningene som først sto på trykk i Jyllands-Posten. Den gangen ble de saksøkt for ærekrenkelse, men senere frikjent.

Ble angrepet

I 2011 hadde magasinet en spesialversjon som het «Charia Hebdo», som skulle ha Muhammed som gjesteredaktør. Publiseringen endte med at lokalene ble angrepet med en bensinbombe.

Charbonnier selv forsvarte publiseringene deres, og viste til ytringsfrihetens posisjon i Frankrike.

Da han og flere kollegaer ble drept onsdag, skal de ha sittet i et redaksjonsmøte hvor de planla utgivelsen av en utgave om islam. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo».

Les mer om magasinet her

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. - Utrolig modige

 2. 12 skutt for sin ytringsfrihet

 3. Slik skjedde angrepet i Paris

 4. Svartere blir det ikke

 5. Sjokkert og trist Erna Solberg

 6. Vilks frykter mer selvsensur

 7. - Redaktør i Charlie Hebdo blant de drepte

 8. - Et blodig anslag mot ytringsfriheten

 9. Dette er karikaturstriden

 10. Satirens pris