Firenze-ordføreren Renzi fikk oppgaven med å danne en ny regjering av Italias president Giorgio Napolitano i Roma mandag. Men han har fortsatt en jobb å gjøre før han kan kalle seg Italias nye statsminister.

Den ventede koalisjonspartneren Angelino Alfano i det lille partiet Nye sentrum-venstre har satt krav til et nytt samarbeid med Renzis parti PD.

— Vi er avgjørende. Dersom vi sier nei til regjeringen, vil den aldri se dagens lys, erklærte Alfano på et partimøte søndag.

Men det er i det øyeblikk Renzi får stablet en koalisjon på beina, at den største oppgaven venter. Den italienske økonomien må reformeres, og Renzi får ikke god tid på seg.

Italienske velgere venter raske resultater fra en mann som tar makten etter å ha anklaget forgjengeren Enrico Letta for manglende reformer og økonomiske fremskritt.

Hell

Eurosonens tredje største økonomi lider under en offentlig gjeld på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt og vokste med magre 0,1 prosent i siste kvartal i fjor.

Det vil kreve mye av en uerfaren Renzi å få fart på finansene igjen.

— For å lykkes trenger Renzi dyktighet, klarhet, besluttsomhet og mest av alt hell, skriver kommentatoren Wolfgang Münchau i avisen Financial Times.

Maktkamp

Renzi vant en hard maktkamp i PD med Letta i forrige uke og tar fatt på regjeringsoppdraget med vissheten om at han blir Italias tredje statsminister som ikke har gått til valg først.

39-åringen blir også Italias yngste statsminister. Han har ingen erfaring fra rikspolitikken, men baserer statsministergjerningen på ambisjoner om endring og nye takter.

Han anklaget Lettas regjering for å mangle «batterikraft», og har selv bygget et image på stor energi og handlekraft. (©NTB)