EU er klar til å gi 11 milliarder euro til Ukraina de neste to årene, sier EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso. Han understreker at det haster.

Beløpet tilsvarer 90 milliarder kroner. Pengene skal bidra til å stabilisere den økonomiske og politiske situasjonen i Ukraina.

Lån og bistand

Støtten vil bestå av lån, bistand og bidrag fra Den europeiske investeringsbanken, opplyste Barroso på en pressekonferanse i Brussel onsdag.

— EUs førsteprioritet er å bidra til en fredelig løsning på den pågående krisen, i overensstemmelse med folkeretten. Parallelt må det internasjonale samfunnet mobilisere for å hjelpe Ukraina med å stabilisere landets økonomiske situasjon. EU-kommisjonen har i dag foreslått en pakke som skal hjelpe en inkluderende og reformorientert regjering med å bygge en stabil og blomstrende framtid for Ukraina, sier Barroso.

- Øyeblikkelig hjelp

— Ukraina trenger øyeblikkelig hjelp, understreker EU-kommisjonens leder.

Av totalt 11 milliarder euro er 1,6 milliarder lån og makroøkonomiske hjelpetiltak, mens 1,4 milliarder euro regnes som bistand.

I tillegg kommer opptil 8 milliarder euro fra Den europeiske investeringsbank og Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling.

Tilgjengelig «meget raskt»

Ifølge nyhetsbyrået DPA kan 610 millioner euro i lån bli gjort tilgjengelig for Ukraina i løpet av et par uker, i tillegg til at bistand på omtrent det samme beløpet kan gis «meget raskt».

Deler av pakken til Ukraina forutsetter godkjenning fra EUs medlemsland, og EU-kommisjonens leder forventer også at Ukraina inngår en avtale med Det internasjonale pengefondet.