Den russiske sentralbanken satte mandag opp styringsrenten til 7,0 prosent, en markant og overraskende økning fra 5,5 prosent.

— Hensikten med beslutningen er å avverge faren for inflasjon og trygge den økonomiske stabiliteten i en situasjon med uro i finansmarkedene, het det i en kunngjøring fra banken.

Ukraina ble ikke nevnt i kunngjøringen fra den russiske sentralbanken, men statssekretær med ansvar for økonomisk utvikling, Andrej Klepatsj, medgir at striden om Ukraina vil tynge økonomien.

Vanskelig periode

— Denne bølgen av hysteri vil gå over, men vi vet ikke når. Uansett står vi foran en periode med mer konfrontasjon og vanskeligheter. For oss vil det bety et mer komplisert forhold til EU og USA, med alle konsekvenser det medfører, sa Klepatsj.

Russland opplever en stor kapitalflukt som skyldes frykt for følgene av Russlands strid med de nye Europa-vennlige makthaverne i Ukraina og vestlige land som støtter dem. USA truer attpåtil med økonomiske sanksjoner mot det russiske lederskapet.

Dessuten lider mange russiske selskaper med tilknytning til Ukraina, direkte av krisen.

Uroen satte preg på aksjehandelen mandag morgen. Den russiske hovedindeksen sank med 9 prosent da Moskva-børsen åpnet.

Aksjene i gassgiganten Gazprom falt over 10 prosent. Selskapet eksporterer store mengder gass til Ukraina og har også bankinteresser i landet.

Rubelen har nådd et nytt lavnivå mot både dollar og euro. Den russiske valutaen har allerede vært under sterkt press fordi investorene er bekymret for den lave økonomiske veksten i landet.

Eksperter trekker paralleller til krigen med Georgia om Sør-Ossetia i 2008. Denne bidro til Russlands økonomiske krise i 2009.

Trussel mot vekst

— Til forskjell fra femdagerskrigen i Sør-Ossetia er vi bekymret for at spenningene i Ukraina vil komme til å vare betydelig lenger, noe som vil ha en langvarig, negativ effekt på Russlands økonomiske forhold, sier økonomen Natalja Orlova i Alfa-Bank. Dette er Russlands største private, kommersielle bank. Denne, og flere andre russiske banker, har store interesser i Ukraina.

Men det er ikke bare den russiske økonomien som vil lide under Ukraina-krisen, mener Robert Bergqvist, sjeføkonom i det svenske finanshuset SEB. Han påpeker at enhver større geopolitiske krise truer veksten i hele verden, fordi den globale økonomien er så sammenflettet.

— Usikkerheten fører til at selskaper utsetter investeringer og ansettelser. Og husholdningene som ser børsene falle, holder tettere om lommeboka, sier han til nyhetsbyrået TT.

Uroen kunne da også merkes på børsene andre steder i verden mandag. Ingen av de store, regionale børsene unnslapp det aggressive salget, påpekte nyhetsbyrået Reuters mandag formiddag.

Også på Oslo Børs var effekten merkbar, men fallet ble dempet av oppgang i oljeprisen.