Jeb Bush lover å «reparere» Washington

Republikaneren, presidentsønnen og presidentbroren Jeb Bush lover å få en slutt på trøbbelet i Washington dersom han blir USAs 45. president.

STILLER SOM PRESIDENTKANDIDAT: – Jeg kommer til å drive valgkamp på samme måte som jeg vil tjene, ved å gå overalt, snakke med alle, holde ord, håndtere problemer uten å nøle, og å være tro mot mine overbevisninger, sa Jeb Bush til publikummet i Miami som jublet begeistret. Foto: Carlo Allegri/ Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mandag kveld kunngjorde Bush i en tale i hjembyen Miami offisielt at han stiller som kandidat.

— Jeg kommer ikke til å ta noe eller noen for gitt. Jeg vil kjempe med hjertet. Jeg vil kjempe for å vinne, sa den 62 år gamle tidligere Florida-guvernøren.

I sin tale føyer Bush seg inn i rekken av mulige presidentkandidater som presenterer seg som motpoler til makteliten i Washington D.C.

Fritt marked

USAs problemer er regjeringens skyld, og Bush lover å ordne opp.

— Vi skal ta Washington - den stillestående hovedstaden i denne ellers så dynamiske nasjonen - vekk fra alle problemene den forårsaker. Jeg vet jeg kan fikse dette, sa Bush.

Les også

Er Jeb virkelig den smarte Bush'en?

Han var guvernør i delstaten Florida fra 1999 til 2007. Han var da kjent som en svært konservativ guvernør. Men i tiden etter har han gjort seg mest bemerket på de punktene der han har brutt med de mer konservative delene av det republikanske partiet, som med sin støtte til felles utdanningsstandarder (Common Core) og en omfattende innvandringsreform.

Leder på målingene

På nettstedet RealClearPolitics' gjennomsnitt av meningsmålinger er Bush den som leder blant republikanerne. Med 11,3 prosent ligger han hårfint foran Wisconsin-guvernør Scott Walker og Florida-senator Marco Rubio.

Bush regnes som en kandidat som representerer den etablerte eliten i det republikanske partiet. Han har gode forbindelser til pengesterke næringslivsinteresser og forretningsfolk, men har større problemer med å vinne støtte på grasrota og i den svært konservative Tea Party-bevegelsen.

Samtidig regnes han som en som kan sanke stemmer i USAs stadig mer innflytelsesrike latinamerikanske befolkning, blant annet fordi han er gift med en mexicaner og snakker flytende spansk.

— Jeg kommer til å drive valgkamp på samme måte som jeg vil tjene, ved å gå overalt, snakke med alle, holde ord, håndtere problemer uten å nøle, og å være tro mot mine overbevisninger, sa Bush til publikummet i Miami som jublet begeistret.

Dynasti-anklager

Hvis Bush blir republikanernes kandidat, kan han bli den tredje presidenten fra Bush-familien. Far George H.W. ledet USA i én periode fra 1989 til 1993, mens broren George W. var verdens mektigste mann fra 2001 til 2009.

Ingen av dem var til stede da Jeb sparket i gang valgkampen i Miami mandag. Det var derimot hans 90 år gamle mor Barbara Bush.

Arven etter storebroren er en av Bushs største utfordringer. Nylig snublet han da han ble spurt om han også ville ha invadert Irak i 2003, og brorens upopulære Irak-politikk vil utvilsomt prege valgkampen. Så langt har Jeb vekslet mellom å kritisere og forsvare brorens presidentgjerning.

Vanskelig valgkamp

Samtidig kan Bush-navnet være mindre belastende i kampen mot demokratenes Hillary Clinton. HHun blir møtt med mye av den samme kritikken som Bush, siden hun er gift med en tidligere president og har nære bånd til den upopulære Obama-administrasjonen.

Ifølge New York Times har Bush ikke klart å overbevise den republikanske grasrota om at han er konservativ nok, og han er nå bare en av mange som kjemper om nominasjonen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Rick Santorum vil bli president

  2. Republikanere langer ut mot Clinton

BT anbefaler

Her serverer han første øl på tre uker: – Kø utenfor

– Det er komisk, sier daglig leder på Fotballpuben om serveringsreglene.

LES SAKEN