Saudi-Arabia og allierte land har i halvannen uke bombet Houthi-opprørere i nabolandet. Flyplasser er stengt, og tilgangen til havnene er begrenset, noe som gjør det svært vanskelig for hjelpesendinger å nå fram.

Sykehusene som behandler de sårede, er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Foreløpig har deres oppfordring om en humanitær pause falt på døve ører.

Hjelpen vil komme til Jemen når forholdene tillater det, svarer den saudi-ledede alliansen.

– Den humanitære operasjonen er en del av jobben vår, en del av vårt ansvar, sa oberst Ahmed Assiri sent lørdag kveld.

Frykter katastrofe

ICRC har bedt alle partene i konflikten om øyeblikkelig å ta en pause i krigshandlingene i ett døgn slik at nødhjelpssendingene kan leveres.

FN har advart om at befolkningen kan stå overfor en humanitær katastrofe, og Sikkerhetsrådet diskuterte lørdag situasjonen etter at Russland har tatt til orde for en humanitær pause i luftangrepene i Jemen.

Assiri sier at hjelpen vil komme når Saudi-Arabia og dets allierte er i stand til å legge forholdene til rette slik at hjelpen vil gagne befolkningen. De krever at hjelpesendingene ikke forstyrrer militæroperasjonen, at hjelpearbeidere ikke er i fare, og at forsyningene ikke havner i feil hender.

– Vi vil ikke forsyne militsene, sier obersten.

Sikkerhetsrådet

Russerne har de siste dagene hatt problemer med å hente sine landsmenn ut av det krigsherjede landet. Men Moskva ser ikke ut til å få gjennomslag i Sikkerhetsrådet for kravet om en humanitær våpenstillstand med det første.

– Rådets medlemmer trenger mer tid til å vurdere det russiske forslaget, sier Jordans FN-ambassadør Dina Kawar etter at Sikkerhetsrådet diskuterte saken i et to timer langt, hasteinnkalt møte.

– Vi håper at vi kan legge fram noe på mandag, tilføyer Kawar, som leder FNs sikkerhetsråd i april.

Harde kamper

De to siste ukene er minst 519 sivile drept i forbindelse med kampene i Jemen, ifølge FN. Titusenvis er blitt flyktninger i eget land, og det er mangel på både mat, vann og drivstoff.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Siden har militsen tatt kontroll over store deler av det fattige landet. Opprørerne inntok tidligere denne uka den viktige havnebyen Aden sør i landet, tross omfattende bombing fra Saudi-Arabia og dets allierte.

Harde kamper pågår fortsatt i byen, og det er ingen tegn til at kampene verken her eller andre steder i landet er i ferd med å avta.

jemen2.jpg
Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix