Det sørlige Haiti isolert etter at bru kollapset i orkanen

Den sørlige delen av Haiti er avskåret fra resten av landet etter at ei bro ble ødelagt i det som er det kraftigste uværet i landet på mange år.

FLOMRAMMET: Folk bærer eiendelene sine idet de går gjennom en oversvømt gate i hovedstaden Port-au-Prince. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Brua ligger på Route Nationale 2, den eneste veien som leder fra den sørlige delen av landet til hovedstaden Port-au-Prince.

– Det holdes et krisemøte for å få gjenopprettet tilgangen, men det kommer til å bli vanskelig å finne en alternativ rute, sier talsmann for sivilforsvaret, Edgar Celestin.

Orkanen Matthew traff kysten sørvest i Haiti tirsdag morgen lokal tid med en vindhastighet på 230 kilometer i timen. Orkanen er den kraftigste i Karibia på over ti år, og den skal også være den verste som har rammet Haiti siden 1954.

Flygende tak

I de fattige områdene i sørvest har uværet ført til at mange hus har mistet taket, trær har veltet, mens vrakgods flyter nedover elvene. Mange gater er oversvømt som følge av flom og jordskred.

– Det er den verste orkanen jeg har sett i hele mitt liv. Den ødela skoler, veier og andre strukturer, sier Fidele Nicolas, som jobber for sivilforsvaret i Nippes, rett øst for der orkanen traff land.

Det er foreløpig meldt om få omkomne. En fisker døde idet orkanen nærmet seg. I tillegg har fire personer mistet livet i nabolandet Den dominikanske republikk.

Mange i Haiti bor i skur som er svært utsatt for uværet. Bildet er fra hovedstaden Port-au-Prince. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix

Frykter kolera

– Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond Unicef i Haiti.

Han er spesielt bekymret for at mange barn vil bli rammet av smittsomme sykdommer. Det er allerede meldt om 27.000 mistenkte tilfeller av kolerasmitte så langt i år, i et land som fortsatt sliter med å bygge seg opp etter det voldsomme jordskjelvet i 2010.

55.000 mennesker bor fortsatt i provisoriske boliger, som telt og skur.

Cuba og USA neste

Meteorologer har varslet store nedbørsmengder, i enkelte områder så mye som 1 meter.

Orkanen beveget seg tirsdag langsomt over Haiti i retning Cuba og Bahamas. Underveis vil vinden trolig avta noe.

Senere i uken er uværet ventet å ramme kysten av Florida, der myndighetene allerede har erklært unntakstilstand, ifølge CNN. Også i South Carolina har myndighetene gitt ordre om at kysten skal evakueres fra onsdag.

Publisert