Erward Snowden forlot Hongkong i et Aeroflot-fly søndag formiddag, ifølge den kinesiske avisen South China Morning Post.

Wikileaks melder på Twitter at de har hjulpet Snowden med «en trygg exit», og at de har med juridiske rådgivere på flyet.

Piratpartiet i Norge hevder Snowden skal mellomlande på Gardermoen søndag kveld, melder TV2.no.

Partipartiet i Norge melder på Twitter at lederen Øystein Jakobsen selv skal møte Snowden på Gardermoen søndag kveld.

— Vi har fått beskjed fra vår internasjonale paraplyparti, Pirate Parties International (PPI), om at han skal mellomlande i Norge. Årsaken er at dette trolig er den raskeste og enkleste måten å komme til Island på, forteller Tale Østrådal i Piratpartiet Norge til TV 2.

Kilder i Aeroflot sier imidlertid at han er på vei til Venezuela, via Cuba. Det eneste WikiLeaks vil si om Snowdens flukt, er at han skal til «et demokratisk land», ifølge NTB.

Videre til Cuba?

Det ble søndag formiddag kjent at myndighetene i Hongkong har varslet USA om at Snowden er på vei til Moskva. Et russisk nyhetsbyrå hevder han er på vei til Cuba.

Ifølge Piratpartiet skal han til Island.

— Piratpartiet på Island har sørget for at han får oppholde seg i landet. Island er blitt en frihavn for sånne som ham, nesten en «piratøy», forteller Østrådal.

Hacker kineserne

South China Morning Post publiserte lørdag et intervju med Snowden, hvor han forteller at amerikanske myndigheter hacker kinesiske mobiltelefonselskaper for å samle inn data fra tekstmeldinger.

Ifølge myndighetene forlot Snowden Hongkong frivillig.

Snowdens utreise kom på tross av en arrestordre og utleveringsbegjæring fra USA.

Lørdag ba USA myndighetene i Hongkong om å få 30-åringen utlevert og understreket at Hongkong måtte handle raskt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier myndighetene i Hongkong at USAs utleveringsbegjæring ikke fulgte alle nødvendige juridiske krav, og at Hongkong ikke hadde «innhentet tilstrekkelig informasjon» til å håndtere arrestordren for Snowden før han reiste.

Hongkong har bekreftet Snowdens utreise og sier han reiste frivillig og lovlig.

Siktet for spionasje

Snowden, tidligere ansatt i etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, flyktet til Hongkong etter at han lekket omfattende og detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid, blant annet hvordan de har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje. I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer.

Snowden har gitt intervjuer til medier verden rundt siden han begynte å lekke informasjon.