I Port Said, Suez og Ismailia vil det i 30 dager framover bli innført portforbud fra klokken 21 til 6, kunngjorde presidenten i en TV-overført tale søndag kveld. Unntakstilstanden gir politiet utvidede fullmakter til å arrestere folk de mener er en trussel mot sikkerheten.

— Dersom jeg ser at nasjonen er i fare, må jeg innføre enda strengere tiltak. Det er min plikt, sa Mursi i talen, der han også kunngjorde at han ønsker dialog med opposisjonen om urolighetene i Egypt.

De fire siste dagene er over 45 mennesker drept i voldsomme opptøyer i flere byer i Egypt. Søndag ble minst seks personer ble drept og over 460 skadd i nye sammenstøt i Port Said.

«Ned med Brorskapet»

I Ismailia samlet rundt 200 personer seg i sentrum like etter at nyheten om portforbudet ble kjent.

— Ned med Mursi, ned med unntakstilstanden, ropte demonstrantene.

En talsmann for opposisjonen, Khaled Dawoud, støtter unntakstilstanden.

— Det var et riktig tiltak mot det som skjer, nemlig bandittvirksomhet og kriminalitet, sier Dawoud, som stiller seg positiv til invitasjonen om å gå i dialog.

Men talsmannen understreker samtidig at presidenten ikke ser hva som er det egentlige problemet, nemlig hans egen politikk.

Møtt med kuler

Søndag samlet titusenvis av mennesker seg i havnebyen Port Said for å følge over 30 personer som ble drept i opptøyer dagen før, til graven.

Midt blant sørgende pårørende brukte mange gravferden søndag til å rope ut sin frustrasjon over president Mursis regime. Opptøyene fortsatte utover dagen både i Port Said og i flere andre byer.

Både i Port Said og i Suez ble hæren utplassert for å sikre ro og orden. I Kairo tok politiet i bruk tåregass for å spre steinkastende ungdommer. Utenlandske ambassader nær Tahir-plassen skal ha stengt kontorene sine på grunn av den spente situasjonen i hovedstaden

- Politisk motivert

Frustrerte innbyggere i Port Said mener dommen som falt i en Kairo-domstol lørdag mot 21 fotballsupportere, var politisk motivert, og at hensikten med den var å unngå kaos i resten av landet. De 21 ble dømt til døden for å ha deltatt i opptøyer under en fotballkamp i 2012 som endte med at 74 mennesker lå døde igjen på stadion.

Mange egyptere mener stadionvolden var iscenesatt enten av politiet eller av Mubarak-tilhengere. Derfor vakte dommen umiddelbare og intense reaksjoner lørdag.

Nøyaktig hvor mange personer som ble drept i lørdagens sammenstøt mellom politi og demonstranter i Port Said er uklart, 31 og 33 er tall som er brukt.

Presset

Urolighetene i Egypt de siste dagene er de alvorligste siden president Mohamed Mursi og hans parti Muslimsk brorskap kom til makten i sommer. Presset øker mot presidenten, som i løpet av de neste månedene skal gjennomføre valg og sikre overgangen til demokrati i det urolige landet.

Volden og hatet som er kommet til overflaten de siste dagene viser hvor splittet folket er. Kritikerne mener islamisten Mursi ikke har levd opp til sitt løfte om å representere hele det egyptiske folket, og at han heller ikke har gjennomført de økonomiske tiltaktene landet trenger. To år etter den arabiske våren er deler av egyptisk økonomi satt kraftig tilbake.