Også norske myndigheter mener det er trist at den sterkt profilerte fredsmekleren kaster inn håndkleet i Syria.

— Jeg beklager at Annan har valgt å fratre stillingen spesialutsending til Syria, samtidig respekterer jeg hans beslutning om nå å gå av. Ansvaret for konflikten og volden ligger i første rekke hos det syriske regimet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre mener det nå er viktigere enn noensinne at Sikkerhetsrådet samler seg om å legge mer press på det syriske regimet for å få slutt på volden.

«Pekefingerpolitikk»

Annan sa torsdag at han trekker seg blant annet som følge av interne stridigheter og det han kaller «pekefingerpolitikk» i FN.

Likevel var USA raskt ute med å rette en anklagende pekefinger dels rettet mot det syriske regimet og dels mot Russland og Kina.

En talsmann for Det hvite hus sa torsdag at Annans avgang må ses i sammenheng med at Syrias president Bashar al-Assad ikke har villet holde seg til spesialutsendingens fredsplan. I stedet fortsetter Assad å drepe sine egne landsmenn, framholdt Jay Carney.

Men Carney minnet også om russernes og kinesernes nei til å støtte kraftigere tiltak mot det syriske regimet i FNs sikkerhetsråd.

— De har latt være å støtte meningsfylte resolusjoner som ville stilt Assad til ansvar, sa han.

Ansvar

Syriske myndigheter mener derimot det er bestemte land som «har forhindret og fortsetter å forhindre» en fredsløsning i Syria.

— Land som forsøker å destabilisere Syria, står bak Annans avgang, hevder det syriske departementet, som samtidig uttrykker sin beklagelse over at Annan går av.

— Syria har alltid bevist at det sto støtt ved Annans plan, heter det i en kunngjøring fra departementet.

Burhan Ghalioun, den tidligere lederen for den syriske opposisjonens paraplyorganisasjon Syrias nasjonalråd, sier at Annan gjør rett i å trekke seg.

— Annan påpekte for flere uker siden at arbeidet hans er forgjeves og at han ikke har oppnådd noe, sier Ghalioun.

- Fastlåst

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener at Annans beslutning på dramatisk vis avdekker hvor fastlåst situasjonen i Syria egentlig er.

— Det haster like mye som før å få på plass en holdbar våpenhvile og tvinge Assad til å gå av, framholdt Fabius torsdag.

Også Storbritannias statsminister David Cameron ber Sikkerhetsrådet øke presset mot Assad.

Annans avgang er et klart signal om at FN til nå har ført en gal linje, samtidig som Annan selv fortjener ros for sin innsats, mener den britiske regjeringssjefen.

Russlands president Vladimir Putin kaller Annans avgang «en skam» og situasjonen i Syria for «en tragedie». Samtidig viser Russland ingen mine til å endre sin holdning i FN, der de til nå har blokkert alle forsøk på å få til en Syria-resolusjon.

(©NTB)