Det var under premieren til den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises» den 20. juli at en maskert mann sparket opp døra til kinosalen i Aurora, detonerte gassgranater og begynte å skyte. Tolv personer ble drept og 58 såret i skytemassakren, som er en av de verste i USAs historie.

James Holmes (24) ble etter kort tid pågrepet på en parkeringsplass utenfor kinoen. Han skal da ha fortalt politiet at han var Batmans fiende «Jokeren».

Holmes hadde også satt opp bombefeller i sin egen leilighet, og en omfattende politiaksjon måtte til for å uskadeliggjøre eksplosivene.

Bred siktelse

Den formelle siktelsen mot Holmes ble tatt ut da han mandag møtte i retten for annen gang etter pågripelsen. Påtalemyndigheten valgte å sikte ham for overlagt drap på alle de tolv som døde, og for drapsforsøk på alle som oppholdt seg i kinolokalet — ikke bare på de 58 personene som ble skadd.

Det var flere barn i kinosalen da skytingen fant sted. Det yngste offeret var seks år gamle Veronica Moser.

Påtalemyndigheten har fortsatt ikke avgjort om den vil legge ned påstand om dødsstraff for Holmes. Kun én person er henrettet i delstaten Colorado siden dødsstraff ble gjeninnført der i 1976.

Psykiatrisk pasient

Motivet for Holmes' handlinger er ikke brakt på det rene, men det spekuleres om at han kan ha mistet besinnelsen etter at han strøk til en eksamen. Holmes studerte nevrologi og var ifølge nyhetsbyrået AFP tildelt et prestisjetungt statlig stipend.

Det er også kommet fram at 24-åringen var psykiatrisk pasient og gikk til behandling hos en universitetspsykiater med schizofreni som spesialitet.

Ifølge rettsdokumenter skal Holmes ha sendt en notisblokk til psykiateren som inneholdt detaljer og tegninger om skytemassakren.

Det er uklart når notisblokken nådde skolen, og dommeren som er ansvarlig i saken har gitt alle involverte munnkurv.