— Vi er veldig skeptiske til den. Den leder til høyere renter for husholdninger og bedrifter og er skadelig for Europas økonomi, sier Sveriges finansminister Anders Borg.

EUs 28 finansministre diskuterte tirsdag planene for en egen skatt på finanstransaksjoner som handel med aksjer og obligasjoner.

Det er elleve land som ønsker å innføre en slik skatt, blant dem stormaktene Tyskland, Frankrike, Italia og Spania. De mener den vil tvinge finanssektoren til å oppføre seg mer ansvarlig, mens motstanderne mener den vil kunne skremme bort investorer og kapital. Britene er blant de mest høylytte skeptikerne og frykter for finanssektoren i London.

Fra 2016

Med elleve støttespillere vil den såkalte Robin Hood-skatten ikke bli gjeldende for hele EU, men for landene som ønsker å innføre den.

— Vi ønsker resultater i år og at den første delen skal bli gjeldende fra 1. januar 2016, sier Østerrikes Michael Spindelegger ifølge nyhetsbyrået DPA.

— Jeg mener den politiske viljen er der, sier spanske Luis de Guindos, mens britenes George Osborne sier Storbritannia forbeholder seg retten til å kjempe mot tiltaket.

Inntekter

EU-kommisjonen tror de elleve landene kan tjene opptil 260 milliarder kroner i året på den, men heller ikke forhandlingene mellom de elleve har vært enkle.

Viktige spørsmål som størrelse og innkrevingsmåte er fortsatt ikke avklart, ifølge Reuters, og inntektene kan vise seg å bli mindre. (©NTB)