- Situasjonen er alvorlig

Evakuering etter sjokkmåling ved japansk reaktor.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Arbeidere er evakuert fra en av reaktorene i det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi på grunn av svært høye målinger av radioaktivitet.

Det var gjort målinger av radioaktivitet i vann fra atomkraftverkets reaktor nummer 2 på mer enn 1.000 millisievert i timen, opplyser TEPCO, kraftselskapet som driver Fukushima Daiichi. En slik strålingsmengde er høy nok til å kunne forårsake indre blødninger.

Grensen for mengden radioaktiv stråling som er tillatt, er til sammenligning 250 millisievert i året.

— Situasjonen er alvorlig. De må pumpe dette vannet vekk fra gulvet, bli kvitt det for å få ned radioaktiviteten. Og det er så godt som umulig å arbeide, for man kan kun være der i noen minutter, sier Robert Finck i Sveriges statlige strålevern.

— Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta før de gradvis kan få kontroll, tilføyer han.

Problemene i Fukushima kan vedvare i uker og kanskje måneder, advarer generaldirektør Yukiya Amano i Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

Kort halveringstid

TEPCO kunngjorde søndag også at det var målt nivåer av radioaktiv jod som var hele ti millioner ganger normalt i vann fra reaktor nummer 2, men disse opplysningene ble senere trukket tilbake fordi de kunne være uriktige.

Det radioaktive stoffet har uansett en halveringstid på under en time og vil derfor forsvinne i løpet av nokså kort tid, forsikrer eksperter.

— Det er uten tvil en dramatisk overskrift, men hvis det er jod, vil det være redusert til en tidel innen tre uker, og det vil oppløse seg i sjøvannet, sier Paddy Regan, atomfysiker ved University of Surrey i England.

— Ti millioner ganger normalt er et svært tall, men normalt er tilnærmet lik null, sier han.

Les også

Høye stråleverdier i Japan var en feil

Havet forurenset

Radioaktiviteten i havet utenfor kraftverket steg søndag til 1.850 ganger normalt fra 1.250 ganger normalt dagen i forveien, opplyser Japans direktorat for atom— og industrisikkerhet.

— Havstrømmene vil oppløse de radioaktive partiklene, så det vil bli uttynnet før det når fisk og sjøvekster, sier direktoratets talsmann Hidehiko Nishiyama.

Målingene av radioaktivitet som ble gjort søndag, var begrenset til selve atomkraftverket og sjøvann i nærområdet. Målingene ble gjort mens arbeidere forsøkte å pumpe radioaktivt vann ut av en turbin.

I områder utenfor evakueringssonen rundt atomkraftverket ble det målt normale mengder radioaktivitet i lufta. I hovedstaden Tokyo gjorde nyhetsbyrået Reuters selv målinger som viste en stråling på 0,16 mikrosievert i timen.

Normal bakgrunnsstråling ligger på mellom 0,17 og 0,39 mikrosievert i timen.

Ingen alvorlige skader

Torsdag ble tre arbeidere sendt til sykehus etter å ha tråkket i radioaktivt vann som skal ha lekket fra reaktor nummer 3. To av dem fikk påvist strålingsskader og ble innlagt på sykehus. Søndag ble det klart at arbeiderne ikke hadde fått alvorlige skader og ville bli utskrevet i løpet av mandagen.

Strålingsdoser på mellom 500 og 1.000 millisievert kan føre til kvalme, hårtap og diaré, mens 1.000 millisievert kan gi indre blødninger.

En dose på 4.000 millisievert kan føre til dødsfall om man ikke mottar legebehandling. En dose på 20.000 millisievert fører til dødsfall i løpet av noen timer eller dager.

Publisert