Putin stiller som presidentkandidat i Russland

Russlands statsminister Vladimir Putin takker ja til president Dmitrij Medvedevs forslag om at han burde stille som presidentkandidat i 2012.

Publisert Publisert

TRER TIL SIDE: President Medvedev (vinkende) er villig til å gi fra seg makten til sidemann Vladimir Putin. Foto: REUTERS/SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

President Medvedev sa under den årlige partikongressen lørdag at han ville Putin skulle stille som kandidat. Putin kunngjorde kort tid etter at han takket ja til forslaget og fremmet til gjengjeld Medvedev som den neste statsministeren. Dermed kan det se ut til at de to bytter roller etter valget.

— Jeg vil takke for den positive reaksjonen på forslaget om at jeg skal stille som presidentkandidat, sa Putin etter Medvedevs kunngjøring.

— For meg er dette en stor ære, poengterte partilederen.

Kunne ikke stille

Presidentvalget i Russland skal holdes 4. mars neste år, og kunngjøringen signaliserer at Medvedev er villig til å gå av etter én periode som president.

Putin, som nå er statsminister, har vært president i to perioder, fra 2000 til 2008, og kunne ifølge grunnloven ikke stille til valg for en tredje, sammenhengende periode.

Statsministeren sa lørdag at han og Medvedev lenge har vært enige om deres framtidige, politiske roller. Og politiske observatører har sagt at de tror det er Putin som til sjuende og sist kom til å bestemme hvem av de to som skulle stille som presidentkandidat.

Praktisk arbeid

Medvedev sier han er klar for å ta fatt på praktisk arbeid i regjeringen.

— Dersom det regjerende Forent Russland vinner valget - og det er jeg nesten sikker på - da er jeg klar for å gjøre et skikkelig arbeid for å modernisere landet, sier Medvedev.

Medvedev har tidligere sagt at han godt kan tenke seg en ny periode som Russlands president, men har poengtert at han neppe kommer til å gå for gjenvalg hvis Putin tar opp kampen.

Den samme kraften

— Saken er at Vladimir Putin og jeg i stor grad representerer den samme politiske kraften, sa Medvedev i et intervju med Financial Times i juni.

— Konkurranse oss imellom vil derfor kunne skade de oppgaver og mål vi har strebet etter de siste årene. En slik mulighet er derfor ikke det beste scenarioet for landet vårt og denne konkrete situasjonen, sa han.

Det er lenge blitt spekulert på hvem av de to som ville komme til å stille som Russlands neste presidentkandidat. Næringslivstopper har sagt at usikkerheten og mangelen på politisk konkurranse har skadet investeringsklimaet i landet.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  3. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Her kommer Brann-sjefen fra Trondheim – har vært i kontakt om Kåre Ingebrigtsen

  6. – Fremtiden ser mørk ut for norsk skole