Hedrer tsunamiofrene i Indonesia

Banda Aceh: Seremonier til minne om ofrene for tsunamien i Indiahavet er i gang i byen Banda Aceh i Indonesia, som ble hardest rammet av katastrofen i 2004.

Publisert Publisert

KASTER ROSE: En gutt kaster en rose i sjøen ved fiskerlandsbyen Nam Khem i Thailand, der halvparten av innbyggerne mistet livet i tsunamien. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB scanpix

KATASTROFE: Tsunamien slo inn over øyen Sumatra 26. desember for ti år siden. I dag minnes de sine døde. Foto: REUTERS/Beawiharta

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mens mørket var i ferd med å legge seg fredag kveld, samlet hundrevis av mennesker, både utenlandske overlevende og pårørende og thailandske overlevende seg til den offisielle markeringen med levende lys.

Khao Lak var det hardest rammede området i Thailand, der minst 3.000 mennesker, over halvparten av dem utenlandske turister, mistet livet da den ti meter høye bølgen raserte hele rekken av hoteller langs stranden 2. juledag 2004.

Thailands statsminister skulle lede seremonien som arrangeres ved siden av en politibåt som ble skylt to kilometer inn i landet av monsterbølgen, og som nå er gjort til et minnesmerke over katastrofen.

Verst i Banda Aceh

— Katastrofen var en av de største som noen gang har rammet jorden vår, sa guvernør Zaini Abdullah under seremonien ved et minnesmerke i Banda Aceh.

I byens moskeer og ved de mange massegravene rundt byen var folk samlet til bønn, og et kor sang den indonesiske nasjonalsangen i en av byens parker.

Store deler av Banda Aceh ble jevnet med jorden av tsunamien. På øyen Sumatra, hvor byen ligger, anslås det at over 165.000 mennesker omkom.

Også en rekke andre land rundt Indiahavet ble hardt rammet av tsunamien. I Thailand omkom over 8.000 mennesker, kanskje halvparten av dem utenlandske turister, blant dem 83 nordmenn.

Hjelp fra utlandet

Etter tsunamien ble et omfattende gjenoppbyggingsarbeid satt i gang i Banda Aceh og andre berørte områder på Sumatra. Store pengesummer ble gitt i bistand fra givere mange steder i verden.

— Selv barn rundt om i verden, fra Tyskland til USA, knuste sparegrisene sine og sendte penger for å hjelpe tsunamiofrene, sa Indonesias visepresident Jusuf Kalla i en tale til flere tusen mennesker i Banda Aceh fredag.

Katastrofen førte også til at indonesiske myndigheter og en lokal geriljagruppe klarte å bli enige om en fredsavtale. Etter flere tiår med borgerkrig la opprørsbevegelsen GAM ned våpnene i 2005.

Nye skoler og sykehus

I dag er det få synlige spor etter tsunamien i Banda Aceh, hvor mange tusen bygninger er blitt gjenoppbygget. I provinsen hvor byen ligger, er det bygd nye skoler, sykehus og tusenvis av kilometer med veier.

Kontrasten til 2. juledag 2004 er enorm. En strekning på én kilometer mellom kysten og sentrum av byen var lagt fullstendig øde av den 35 meter høye jordskjelvbølgen.

Området besto av flate sementgulv og et og annet jernrør som stakk opp, mens restene av hus, båter og biler var feid sammen lenger inne i byens gateløp som gigantiske ruinhauger.

Sri Lanka og Thailand

Også i mange av de andre berørte områdene rundt Indiahavet ble det holdt minnemarkeringer fredag.

På Sri Lanka reiste overlevende og pårørende med tog langs en strekning hvor minst 1.500 mennesker omkom da et helt tog ble feid av skinnene av tsunamien.

I Malaysia ble det holdt minneseremonier samtidig som over 100.000 innbyggere er blitt evakuert på grunn av flom og kraftig flom.

Også i den thailandske fiskerlandsbyen Nam Khem, like nord for Khao Lak, som ble rasert av den ti meter høye bølgen, kom noen turister for å delta i markeringen.

Før seremonien var i gang, mintes lokale hvordan biler og båter ble feid bort og halvparten av landsbyens befolkning mistet livet.

Det samlede antallet døde i naturkatastrofen i 2004 er anslått til 226.000. Men tallene er usikre, og noen kilder mener at så mange som 345.000 mennesker kan ha mistet livet.

SORG: Indonesere er samlet i sorg i dag, for å minnes ødeleggelsene til tsunamien. Foto: REUTERS/Beawiharta

MINNES: Minneveggen med navnene til de omkomne i Aceh Tsunami Museum. Banda Aceh var det området som ble hardest rammet av flodbølgen. Foto: REUTERS/Beawiharta

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Mann fikk 15.000 i bot for ruskjøring med elektrisk løperhjul: – Han angrer

  2. Tror Brann-treneren hadde vært ferdig i en annen klubb

  3. Hun reddet turfølge som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  4. Her økte boligprisene i Vestland mest

  5. Mann tiltalt for nachspiel-voldtekt

  6. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret