Samtlige borgerlige partier og Socialistisk Folkeparti mener det var feil å legge integrasjonsdepartementet under justisdepartementet, skriver Jyllands-Posten.

Kritikken går på at justisdepartementet er blitt en «uhåndterlig koloss» som ikke kan betjene Folketinget ordentlig, og som altfor ofte havner i skandalesaker.

Minister i hardt vær

Kritikken er utløst etter at en svært omstridt Eritrea-rapport førte til mistanke om at den sosialdemokratiske justisministeren Mette Frederiksen har villedet Folketinget.

Saken er blitt svært betent ettersom flere eksperter og organisasjoner mener rapporten må være et bestillingsverk fra regjeringen med kun ett formål: å åpne for hjemsendelse av eritreiske asylsøkere, til tross for internasjonale advarsler om at de risikerer å bli utsatt for grove menneskerettighetsbrudd.

Rapportens troverdighet er også blitt svekket av at den ene av bare to navngitte kilder har trukket seg.

Trekker uttalelse

Frederiksen har toet sine hender og sagt til Folketinget at det var Udlændingestyrelsens egen idé å sende et undersøkelsesteam til Eritrea, ikke justisdepartementets.

Dette strider imidlertid imot en uttalelse som den tidligere justisministeren Karen Hækkerup kom med i august til TV 2, der hun sier at hun «slår bremsene på og sørger for at Utlændingsstyrelsen drar til Eritrea og undersøker om vi kan sende disse menneskene i retur».

Fredag kom imidlertid Hækkerup med en beklagelse der hun insisterer på at den gamle uttalelsen ikke var korrekt og at turen ikke skjedde på hennes initiativ.

Nå vil altså den borgerlige opposisjonen gjøre noe med hele justisdepartementet slik at det ikke lenger skal ha ansvar for asyl— og integrasjonspolitikken.