Dermed må president Barack Obama belage seg på å slite med en Kongress som blir like håpløst fastlåst som før når det gjelder viktige saker som underskuddet, skatt, investeringer i infrastruktur og arbeidsplasser, og innvandringslov.

Den nye Kongressen ligger an til å bli enda mer polarisert enn den forrige, med få moderate politikere i midten, de som i tidligere år forhandlet fram kompromisser. Flere av de nye er lenger ute på fløyene på hver sin side enn tidligere.

Det var ikke uventet at Representantenes hus forblir på republikanske hender. Håpet mindretallslederen Nancy Pelosi hadde om å erobre 25 mandater, var i utgangspunktet virkelighetsfjernt siden det var få utsatte mandater.

Dermed fortsetter Republikanerne å ha et flertall på rundt 240 plasser mot Demokratenes 190.

Kan øke i Senatet

Republikanerne på sin side led en rekke smertefulle nederlag i sin kamp for å overta kontrollen i Senatet, og før alle resultatene er inne, ligger det an til at Demokratene faktisk kan øke sitt flertall, som før valget var på 53 av 100 plasser.

Det verste nederlaget kom da demokraten Elizabeth Warren vippet ut Scott Brown, som for to år siden nappet til seg plassen i Massachusetts som Ted Kennedy hadde eid i 47 år da han døde.

I Maine overtok den populære eks-guvernøren Angus King en tidligere republikansk plass. King er uavhengig, men ventes å alliere seg med Demokratene.

Omstridte abortuttalelser

Også i Indiana gikk et republikansk mandat tapt. Mandatet var et sikkert kort for Republikanerne, men det var før Richard Mourdock framholdt at det er Guds vilje hvis en kvinne blir gravid etter voldtekt. Joe Donnelly tok dermed det stikket.

En lignende fadese førte til at Republikanerne måtte gi opp håpet om å erobre den utsatte plassen til Claire McCaskill i Missouri. Republikaneren Todd Akin fikk hele partiet på nakken da han hevdet at kvinnekroppen er slik anlagt at den ikke kan bli gravid etter voldtekt.

Første lesbiske

Demokraten Bill Nelson forsvarte plassen sin i Florida, mens Tim Kaine forsvarte et demokratisk mandat i Virginia. Og i Wisconsin ble Tammy Baldwin USAs første lesbiske senator.

I Connecticut klarte republikanerne ikke å ta plassen som Joe Lieberman etterlot seg, enda Linda McMahon, eieren av en TV-kanal for fribryting, brukte millioner av sine egne dollar i valgkampen. Dermed blir Chris Murphy ny senator.

Republikanerne har foreløpig bare greid å ta ett demokratisk mandat, nemlig i Nebraska, der Tea Party-aktivisten Deb Fischer seiret. Før opptellingen var over, lå de ikke an til å erobre mandater i North Dakota og Montana som de hadde håpet på.

Om Demokratene tar dem, ender de med 56 senatorer, inkludert Angus King og sosialisten Bernie Sanders.

Fargerike fjes

Selv om de fleste av de 435 medlemmene av Representantenes hus ble gjenvalgt, er det noen nye, fargerike fjes.

I Massachusetts tok nok et medlem av Kennedy-klanen plass i Kongressen da Joseph Kennedy III vant et sete. Han er barnebarn av Robert Kennedy som var justisminister under sin bror, president John F. Kennedy.

I Illinois erobret Irak-veteranen Tammy Duckworth plassen til en omstridt republikaner som er imot abort — til og med for å redde morens liv. Duckworth, som ble født i Thailand, mistet begge beina i Irak.

Og Florida har fått sin første cubansk-amerikanske kongressrepresentant som ikke er republikaner. Demokraten Joe Garcia slo ut den svært Castro-fiendtlige David Rivera etter en skandale da Rivera betalte penger for å hindre at Garcia ble nominert.