Seilbåten «Nilaya» med Jarle Andhøy og resten av mannskapet på fire — blant andre Samuel Massie (19) fra Bergen - ble lørdag kveld tatt i arrest av bevæpnet personell fra et chilensk marinefartøy.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, opplyser at marinefartøyet tok båten i arrest ved 21-tiden lørdag kveld. Andøy var da i chilensk farvann på vei til Argentina.

Pressevakt Hanne Melfald i UD sier til NTB at den norske ambassaden i Santiago er varslet om saken.

Ikke bedt om bistand

— Vi har fått informasjon om at båten er tatt til chilensk havn, men ikke om at den er tatt i arrest, sier Melfald. Hun sier at informasjonen kommer fra newzealandske myndigheter.

— Vi er ikke bedt om bistand fra Andhøy selv, sier Melfald.

Ifølge advokat Vordahl har Andhøy fått en muntlig beskjed om at det var newzealandske myndigheter som begjærte båten tatt i arrest.

— Både mannskap og båt er bevoktet av bevæpnet militært personell fra Chile. Marinen har ikke skriftlig begrunnet hvorfor båten er tatt i arrest, sier Vordahl til NTB.

Vordahl sier at han ble informert av Andhøy ved 23-tiden lørdag norsk tid.

— Jeg har i natt sendt e-post til chilensk marine om saken, men ikke fått noe svar, sier advokaten.

Han sier at han avventer svar fra chilenske myndigheter før han kontakter norske myndigheter om saken.

Ny ekspedisjon?

I e-posten la han ved dokumentasjon om at det var sendt melding til myndighetene i New Zealand om at «Nilaya» hadde forlatt newzealandsk farvann.

Jarle Andhøy har vært i Antarktis for å lete etter «Berserk», uten å ha lykkes. Til Dagbladet sa han i uken som gikk, at det kan bli aktuelt med en ny ekspedisjon til Antarktis for å lete videre.

«Berserk» forsvant sporløst under et fryktelig uvær 22. februar i fjor. Tre av besetningsmedlemmene på Berserk mistet livet. Andhøy og Massie befant seg i land på det antarktiske kontinentet. Andhøy har siden forsøkt å få et svar på hva som skjedde da Berserk forsvant.