— Har aldri føltes bedre å gå til bunns. Gleder meg til å dele hva jeg ser med dere, het det på Camerons Twitter-konto da han nådde bunnen av verdens dypeste havgrop rett før klokka 23 norsk tid søndag kveld.

Dybdemåleren på den spesialkonstruerte ubåten viste da 10.898 meter, opplyser Camerons samarbeidspartner National Geographic Society.

— Det var et måneaktig, veldig øde sted. Veldig isolert. Det føltes som om jeg på én dag hadde dratt til en annen planet og tilbake igjen, fortalte Cameron etter dykket.

Filmet dypet i 3D

Han kaller turen ned til Marianergropen en drøm som går i oppfyllelse, og trekker frem hvordan han ble «flasket opp» på store oppdagelser i oppveksten.

— Folk dro til månen, og Cousteau utforsket havet. Det er hva jeg vokste opp med, hva jeg satte høyt i barndommen, sier han til BBC.

Hollywoodregissøren, som regisserte kassasuksessene «Titanic» og «Avatar», brukte to og en halv time på turen ned og tilbrakte flere timer på bunnen der han samlet prøver til forskning, tok bilder og filmet, også i 3D.

Deretter foretok han en vellykket oppstigning gjennom det iskalde mørket, før teamet kunne melde at han hadde nådd overflaten og at alt sto bra til.

Marianergropen er bekmørk og iskald, og trykket på bunnen er voldsomt. Camerons ingeniører har brukt flere år på å designe og bygge ubåten Deepsea Challenger.

Håper på ny kunnskap

Den veier 11 tonn og er over 7 meter lang, og «cockpiten» i tykt stål er svært trang. Cameron beskriver selv fartøyet som en vertikal torpedo.

Han er en erfaren dykker og har løpt flere kilometer om dagen og trent yoga i forberedelse til «nedturen».

Sist mennesker nådde bunnen av Marianergropen i Stillehavet, rundt 35 mil sørvest for øya Guam, var i 1960. Den sveitsiske oseanografen Jacques Piccard og den amerikanske marineløytnanten Don Walsh dykket da ned til 10.012 meter med spesialubåten Trieste.

De oppholdt seg bare 20 minutter nede i dypet og hadde problemer med sikten. Nå håper forskerne at Camerons dykk skal sørge for ny kunnskap fra havdypet.

Marianergropens aller dypeste punkt befinner seg i det såkalte Challengerdypet og er målt til 11.034 meter. Dette punktet er tidligere nådd med en ubemannet japansk ubåt.