Den danske hjelpeorganisasjon EU-Katastrofe ønsker å opprette tre flyktningleirer som til sammen skal huse 250.000 serbere i Nord— og Vest-Europa. I tillegg til Aarhus planlegger organisasjonen å bygge flyktningleirer i engelske Dover og tyske Hannover, som skal huse 100.000 flomofre hver.

Planleggingen av flyktningleiren i Aarhus har startet, men det er et omfattende og tidkrevende arbeid, sier innsatsleder i EU-Katastrofe, Henrik Kalmer.

— Det vanskelige blir ikke å lage toaletter til 50.000. Det klarer man på Roskilde-festivalen. Det vanskelige blir å finne riktig sted og få de nødvendige tillatelsene. Det kan ta lang tid, sier Kalmer.

Den voldsomme flommen i mai førte til store ødeleggelser flere steder på Balkan, og minst 65 mennesker mistet livet. Opprydningsarbeidet er ventet å koste over 20 milliarder kroner.

Ifølge EUs enhet for katastrofer går det for langsomt å finne økonomiske midler, som kan bidra til oppryddingen i Serbia. 4.500 drikkevannsbrønner må desinfiseres og renses, og bygninger, veier og annen infrastruktur må gjenoppbygges.