Helsevesenet på randen av kollaps

Mangel på medisiner, drivstoff og utstyr har brakt helsevesenet på Gazastripen og Vestbredden til randen av kollaps, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert Publisert

szd8983e.jpg Foto: Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Situasjonen har forverret seg som følge av de israelske angrepene på Gazastripen. Et stort antall sårede blir brakt til sykehus, i tillegg til at flere helseinstitusjoner er rammet av bombeangrepene.

— Ett sykehus, tre klinikker og et anlegg for avsalting av vann i en flyktningleir har fått skader, heter det i en uttalelse fra WHO.

Ifølge ambulansetjenesten på Gazastripen er over 80 mennesker drept siden de israelske angrepene ble trappet opp tidligere denne uken. Flertallet av de døde skal være sivile, og over 600 mennesker er såret.

Samtidig som israelske fly og droner har bombet mål i Gaza, har Hamas og andre væpnede palestinske grupper skutt et stort antall raketter mot Israel. Så langt er det ikke meldt om alvorlige personskader på israelsk side.

Mangler penger

Sykehus på Gazastripen er avhengig av strømaggregater siden området ofte rammes av strømbrudd. Men nå er det mangel på drivstoff til å drive aggregatene.

I tillegg er det mangel på medisiner ved sykehusene. Og siden det palestinske helsedepartementet skylder store pengebeløp, er det vanskelig å få kjøpt inn nye forsyninger.

Dette problemer rammer ikke bare innbyggerne på Gazastripen, hvor konflikten med Israel minner stadig mer om en krig. Også sykehus på Vestbredden og i Øst-Jerusalem lider under pengemangelen.

— Vestbredden er også berørt av manglende økonomiske midler og medisinske forsyninger, sier WHOs regionaldirektør Ala Alwan. Han frykter at helsevesenet kan kollapse i begge de palestinske områdene.

Israels blokade

For å bedre situasjonen ber WHO giverland bidra med en sum tilsvarende 370 millioner kroner i løpet av året.

En viktig årsak til mangelen på medisiner og utstyr ved sykehusene på Gazastripen er Israels blokade av området, ifølge den norske legen Mads Gilbert. Han avsluttet nylig et tre uker langt opphold ved Shifa-sykehuset i Gaza by i regi av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

— Jeg har aldri sett det offentlige helsevesenet så ekstremt nedslitt og med så dårlig kapasitet. Det er en dyp krise i det offentlige helsevesenet i Gaza på grunn av den israelske blokaden, sa Gilbert til NTB tidligere denne uken.

Tidligere har betydelige mengder varer blitt smuglet til Gazastripen gjennom tunneler fra Egypt. Men nå er mange av dem blitt stengt.

- Familier blir drept

På Shifa-sykehuset er det blitt bestemt at kun livreddende operasjoner skal gjennomføres. Alle andre er satt på vent som følge av manglende utstyr.

— Hver time kommer det drepte og sårede hit, 24 timer i døgnet. Bombene treffer hus og fører til at hele familier blir drept på ett sekund, sa lederen for sykehusets kirurgiske avdeling Sobhi Shaik til NTB torsdag.

Han var glad for at Egypt hadde åpnet grenseovergangen ved Rafah for å frakte ut sårede og avlaste sykehusene på Gazastripen.

— Vi er takknemlige, men skulle likevel ønske de kunne gjøre mer. Vi trenger blant annet grunnleggende helseutstyr på sykehuset her, sa Shaik.

Også ambulansetjenesten i det palestinske området har store problemer. Samtidig som Israels offensiv pågår for fullt, er halvparten av ambulansene ute av drift på grunn av bensinmangel, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Skule stengt i Kvam på grunn av koronasmitte

  2. 23 tatt i fartskontroll ved skolen

  3. Det går mot historisk endring av bioteknologiloven

  4. Uhell førte til væpnet politiaksjon

  5. Før ble folk baksnakket og holdt utenfor, forteller elever. Så prøvde skolen noe nytt.

  6. – Jeg ville beskytte henne så han ikke gikk for langt