Om lag 30.000 mennesker var samlet ved minnesmerket i Potocari like utenfor Srebrenica onsdag for å delta i massebegravelsen av noen av de over 8.000 menneskene som ble drept i den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. Samtidig sitter to av de ansvarlige for massakren på tiltalebenken i Haag.

Etter minnetaler og bønner ble de enkle kistene drapert i grønt senket ned i gravene mens pårørende gråt og trøstet hverandre.

— Det er en smerte, en uendelig smerte, og den 11. juli hvert år er uutholdelig, sa Sevdija Halilovic, en kvinne i 50-årene som gravla sin far.

Begravelsene markerte årsdagen for begynnelsen på grusomhetene i Srebrenica 11. juli 1995.

Nye massegraver

I alt 5.137 ofre er nå identifisert og gravlagt i merkede graver på det store gravstedet i Potocari. Men fortsatt graves det opp levninger fra nyåpnede, umerkede massegraver i områdene rundt Srebrenica. Arbeidet med å identifisere levningene er både vanskelig og tidkrevende, men stadig flere pårørende får vite at det er deres kjære som er funnet og som omsider blir gravlagt på nytt etter islamske skikker.

30 år gamle Mujo Salihvoic hadde kommet for å begrave sin far og bror. En annen bror ble gravlagt her i fjor.

— Jeg har ikke fortalt min mor at de blir gravlagt i dag. Hun er syk og tror fortsatt at de vil komme tilbake, forteller han.

- Ikke folkemord

Samtidig prøver myndighetene i Serbia å tone ned omfanget av massakren. I forrige uke sa landets nye president Tomislav Nikolic at massakren var en «grov krigsforbrytelse», men ikke et folkemord.

Det fikk kraftig kritikk internasjonalt, og både USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron var raskt ute med å fordømme utsagnet.

To av de ansvarlige for massakren, den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og hans general Ratko Mladic, er begge tiltalt for folkemord i rettssakene som nå pågår i Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia.

For lite for sent

Men mange bosniere mener rettssakene kommer for sent og at de ikke vil være straff nok for forbrytelsene de to står bak. Mange frykter også at 70 år gamle Mladic og 67 år gamle Karadzic kommer til å dø i fengsel før rettssakene er ferdige.

— De kommer til å trekke ut sakene i årevis. Til slutt kommer de til å dø, slik som Milosevic, sier Fatima Mujic med henvisning til Serbias tidligere president Slobodan Milosevic. Han døde på cella i Haag i 2006 før rettssaken mot ham var ferdig.

GRAVLAGT: I alt 5.137 ofre er nå identifisert og gravlagt i merkede graver på det store gravstedet i Potocari.
SCANPIX