Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien. 12 av dem er døde.

Ifølge det danske Statens Serum Institut ble de første utbruddene av listeriose påvist i september i fjor. Men de fleste tilfellene er registrert i juni, juli og august.

Stengte produksjonen

Det danske mattilsynet mener nå å ha funnet smittekilden, en produsent av sylte, og har nå stengt produksjonen på fabrikken. Alle produkter fra fabrikken er trukket tilbake fra butikkene.

— Det er et meget alvorlig utbrudd. I alt er 20 foreløpig smittet, og av dem er 12 døde. Det er snakk om mennesker med en meget alvorlig underliggende sykdom, sier seniorforsker Steen Ethelberg til Berlingske Tidende.

Farlig for syke og gravide

Han understreker at friske mennesker ikke trenger å være redde for listeria.

— Dette er en bakterie vi alle spiser i ny og ne, men vi blir ikke syke av det. Man må være svekket på forhånd, for at bakterien skal få fotfeste, sier Ethelberg.

Bakterien kan også være skadelig for fostre i mors liv.

Statens Serum Institut mener utbruddet stammer fra en lammerullepølse.

- Dypt ulykkelig

Produsenten, Jørn A. Rullepølser AS, beklager dypt at folk er blitt smittet av listeriabakterien gjennom deres produkter.

— Det er dypt ulykkelig at listeriabakterier i våre lammerullepølser med stor sannsynlighet har ført til sykdom og dødsfall. Det påvirker oss utrolig mye, båe medarbeidere og ledelse. Derfor samarbeider vi selvfølgelig på alle måter med myndighetene og tilbakekaller alle våre produkter for å eliminere enhver risiko, sier eier og direktør Palle Andersen i en skriftlig kommentar til Berlingske.