Seks hjelpearbeidere drept i «norsk» Afghanistan-provins

Hjelpearbeiderne ble i morgentimene onsdag drept i Faryab-provinsen, hvor norske styrker fram til september i fjor hadde ansvar for trygghet og sikkerhet. De arbeidet for den franske hjelpeorganisasjonen ACTED, som er blitt tildelt store bistandsmidler fra Norge.

NORSK BIDRAG: Norske styrker var i flere år ansvarlige for sikkerheten i den afghanske provinsen Faryab. I 2012 ble ansvaret tildelt afghanske styrker og politi.
  • NTB
  • Joachim Bacha
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Bevæpnede menn stoppet bilen til hjelpearbeiderne, og åpnet ild mot dem. Seks ble drept, mens en syvende ble såret, meldte CNN onsdag morgen. Tidlige rapporter tydet på at den sårede personen døde av skadene kort tid etter.

VG melder imidlertid at den siste personen overlevde angrepet.

— Fire maskerte menn stanset bilen vår, før de begynte å skyte mot oss, sier den overlevende Syed Sirajuddin til nettavisen Pajhwok, skriver VG.

— De ble skutt i hodet. Jeg har sett likene deres, sier lederen for provinsrådet i Faryab, Rahmatullah Turkistan til BBC Farsi.

Lokale myndighetspersoner peker på Taliban, men ingen har foreløpig påtatt seg skylden for de brutale drapene.

Johnny Olsen ved den norske ambassaden i Afghanistan sa til BT i 11-tiden onsdag formiddag at det hersket stor usikkerhet rundt drapene.

— Vi er informert om hendelsen. Vi undersøker nå hva som har skjedd, sier han på telefon fra Kabul.

ACTED fordømmer drapene

I en pressemelding på sine egne hjemmesider bekrefter ACTED drapene på sine ansatte.

— ACTED kan bekrefte at seks ansatte av afghansk opprinnelse ble drept om morgenen, den 27. november. De ble overfalt på reise i Faryab-provinsen nordvest i Afghanistan. En syvende person av teamet ble kritisk såret. Vi fordømmer dette angrepet, som blir etterforsket for å avgjøre de nøyaktige detaljene rundt tragedien. ACTED er bestemt på å belyse detaljene rundt denne sjokkerende hendelsen.

— I dag går våre tanker til de pårørerende etter våre drepte og sårede kollegaer, skriver organisasjonen.

- Dratt ut av bilene og henrettet

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen bekrefter meldingene overfor NRK.

— De ble henrettet ved at de ble dratt ut av bilene sine like ved Meymaneh i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, i det området hvor nordmenn har vært i nærmere ti år, sier han til NRK.

— Det sier alt om trygghetssituasjonen i Afghanistan, sier Egeland.

Egeland mener den USA-styrte invasjonen av Afghanistan ikke har gjort livet enklere for afghanere flest. Invasjonen ble etterfulgt av en storstilt NATO-operasjon, hvor Norge har deltatt aktivt.

— Det er flere flyktninger nå enn det var i fjor, nesten 200.000 nye internflyktninger som har flykta fra kamper her i Afghanistan, og det er flere sivile som er drept på grunn av strid i landet, sier Egeland, som selv befinner seg i Jalalabad lenger sørøst i landet.

Norsk støtte

Den franske organisasjonen ACTED ble i Kabul grunnlagt i 1993. De driver blant anned med utvikling av lokalsamfunnet, lærerutdanning og skolebygging.

Norge har over flere år støttet det humanitære arbeidet til organisasjonen med flere titalls millioner kroner.

ACTED har vært blant samarbeidspartnerne til de norske ISAF-styrkene som fra 2005 til 2012 hadde ansvaret for sikkerheten i Faryab-provinsen.

Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trapper opp streiken ved flere skoler

  2. Frykter strøm­prisene tvinger henne til å slutte. – Jeg er desperat.

  3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

  4. E16 i Arna gjenåpnet

  5. Lang kø for fjerde dose

  6. Varsler styrtregn i natt: – Det blir mye vann