— Jeg er bekymret for kuttene i forsvarsbudsjettene som vi har sett, sa Fogh Rasmussen da han innledet et forsvarsministermøte i alliansen i Brussel torsdag.

USA har sett seg lei på europeiske kutt som gjør at amerikanerne må bære en stadig større del av byrdene i NATO. Fogh Rasmussen ber Europa sette mer penger i forsvar med en gang den trøblete økonomien deres er på beina igjen.

Om forsvarskuttene fortsetter, mener han det vil svekke NATOs evne til å forsvare alliansens innbyggere.

— Først og fremst må vi sette strek og stoppe kuttene. Så må vi få til en mer effektiv bruk av pengene. Og så, når økonomien bedrer seg, må det komme en økning igjen, sa Fogh Rasmussen.

Afghanistan

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og de andre forsvarsministrene skal, i tillegg til å diskutere alliansens fremtid og videre forsvarsevne, også prøve å komme videre med Afghanistan.

USA har ikke fått utnevnt ny forsvarsminister ennå, noe som er ventet å begrense hvor konkrete disse diskusjonene kan bli.

USA er heller ikke ferdig med forhandlingene med Afghanistans president Hamid Karzai om hvordan det amerikanske nærværet i landet skal bli fremover. Det er en avtale som også blir viktig for NATOs videre planlegging, og derfor står flere ting foreløpig litt på vent.

På vi ut

NATO skal i 2014 ha trukket ut alle kampstyrker fra Afghanistan og så gå over til å drive rådgivning og trening av afghanske styrker. Ett av de store spørsmålene er hvor mange soldater som skal bli stående i en slik opplæringsstyrke.

— Afghanske styrker har nå ansvaret i 87 prosent av de befolkede områdene i Afghanistan, sier Fogh Rasmussen og insisterer på at ting går «etter planen» i Afghanistan-planleggingen.