Våre to nye fiskearter

Mullen var romernes favorittfisk. Nå blir den observert oftere og oftere på norskekysten.

Publisert Publisert
  • Sindre Øye Helgheim
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Med klimaendringer og stigende havtemperaturer observeres det stadig oftere fisk fra mer sørlige strøk utenfor norskekysten.

To bt.no-fisker på en uke

Onsdag fortalte bt.no om familien Hiis Bergh som fant en St. Petersfisk i Øygarden. Flere lesere kunne melde at fisken, som opprinnelig er fra Middelhavet, ofte fanges av fiskere langs kysten.

Nå har en ny bt.no-leser meldt om et sjelden fiskefunn: Sverre Sangolt på Sotra sendte inn bilde av en mulle han fanget i Kvalvågen i Skogsvåg sist uke.

— Jeg har fått alle typer fisk her inne, men dette er første gang jeg får en mulle. Jeg har sett dem på Akvariet før, og faren min fikk en mulle en gang for lenge siden. Jeg kjente den igjen med en gang på bartene som henger ned, sier Sangolt til bt.no.

Han har fått mange St. Petersfisker de siste årene, men mullen er langt mer sjelden i norske farvann, og Sangolt ser nå frem til å smake den.

— Jeg har kastet den i frysen, sammen med en St. Petersfisk jeg fanget. Jeg er ingen kokk selv, men jeg har en god kokk i konen min, forteller han.

Og ved Akvariet bekrefter de at mullen er langt sjeldnere funn enn St. Petersfisken, som er blitt sett langs Norges kyst i mange år allerede.

Enda sjeldnere

— Denne er en del sjeldnere ja. Mens vi har fått en del meldinger om St. Petersfisken årlig, har vi kun hørt om én observasjon av mullen. Det har også noe med hvor vanskelig de er å få tak i, mullen er det veldig sjelden folk tar, sier biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen.

Han tok også imot St. Petersfisken fra Øygarden - Akvariet har nå to av denne sorten - og kan fortelle at det ikke finnes muller i tankene på Nordnes.

— Men vi skulle gjerne hatt det, sier Huseby.

Akvariet en observasjonssentral

Akvariet i Bergen er blitt en slags registreringssentral for folk som fanger rare eller sjeldne fisk langs hele Norge. Mens det ikke finnes noen offentlig registrering av slike observasjoner, får Akvariet jevnlig forespørsler fra folk som har funnet rare ting i dypet, kan biologen fortelle.

— Slike forespørsler får vi spesielt mye av fra mai og ut på høsten, gjerne da folk driver mye og fisker selv. Vi får så mye som nesten daglige observasjoner fra folk som vil vite hvilken fisk det er de har fanget, sier han.

Akvariet fungerer også som en kontaktflate overfor forskere, og har tett kontakt med Havforskningsinstituttet.

— Vi har på mange måter litt fingeren på pulsen om hva som skjer med nye arter i det norske havet, sier Huseby.

Havfauna i endring

Og tendensen er klar: Den norske havfaunaen er i endring. Mullen og St. Petersfisken - begge fanget av bt.no-lesere den siste uken - er de to mest eksotiske fiskene, men de vil bli et stadig mer vanlig syn, tror Huseby.

— De har flyttet seg opp fra Middelhavet til England, stikker allerede innom Norge og kan fortsette utbredelsen sin her.

Biolog Nina Jensen i WWF Norge forteller at andre nye fiskearter nylig har gjort som de to nye fiskeartene er i ferd med: Å etablere seg i havet rundt Norge.

— Et godt eksempel er havabboren, som ikke tidligere fantes, men som nå har etablert seg godt utenfor kysten. Det er også blitt litt fiske på den bestanden, sier Jensen.

Hun peker på klimaendring og ulovlig utsetting av fisk som viktige årsaker til endring i havfaunaen.

— Dette er noe vi kommer til å i større grad i fremtiden, ettersom havområdene blir stadig varmere.

Hva med haien?

En annen fisk som skal ha blitt observert utenfor Storbritannia og i Nordsjøen, er hvithaien. Det er naturlig å spørre om den vil komme til Norge også.

— Byttedyrene til hvithaien er allerede på vei oppover til Norge, og da ligger det litt i kortene at hvithaien følger etter maten sin, spår Huseby ved Akvariet.

Jensen forteller at en annen hai, blåhaien, allerede har blitt observert og fanget av forskere og fiskere. Hun maner nå til det hun kaller en mer robust fiskeripolitikk

— Politikerne må sørge for å følge opp forskernes varsku om klimaendringer og endring i havtemperaturen, sier hun.

Skulle noen observere hvithai utenfor Norge, blir kanskje Akvariet de første som får høre om det.

— Vi syns det er kjempespennende å svare på alle henvendelser om observasjoner og fangst fra havets dyp. Vi svarer alle og blir aldri lei, sier han.

Fiskehistorier om mullen eller St. Petersfisken? Eller andre eksotiske og spennende arter fra havets dyp? Del dem her.

MULLE: Sverre Sangolt fanget denne fisken, en mulle, i Kvalvåg i Sund forrige uke. Sammen med St. Petersfisken representerer den to nye innslag i norsk havfauna og vil trolig bare bli vanligere og vanligere. Foto: Sverre Sangolt

TIL AKVARIET: St. Petersfisken ble fanget av familien Hiis Bergh i Øygarden. Den ble fraktet i en bøtte med vann til de utsendte fra Akvariet overtok omsorgen for den. Foto: Lasse Hiis Bergh (MMS)

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  3. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  4. Ny i Bergen? Her finner du byens fineste badeplasser, mest solfylte uteserveringer og stedene du kan trene gratis.

  5. Høie: - Vi kan ikke holde Norge stengt

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe