127 drept og 99 kritisk skadd

127 personer ble drept og 99 er kritisk såret etter fredagens samordnende terrorangrep i Paris. Alle gjerningsmennene antas å være døde.

Publisert Publisert

PARIS ANGREPET: Redningsmannskaper tar seg av ofre i Paris' 10. bydel. Foto: Jacques Brinon, AP

PARIS ANGREPET: En tilskuer trøster sin venninne etter at vennskapskampen mellom Frankrike og Tyskland ble angrepet fredag kveld. Foto: Christophe Ena, AP

par.jpg

PARIS ANGREPET: En politimann gjemmer seg bak en bil mens redningsarbeidere løper utenfor Bataclan-teateret i Paris. Foto: Kamil Zihnioglu, AP

paris3.jpg Foto: Reuters

PARIS ANGREPET: Tilskuerne til vennskapskampen mellom Frankrike og Tyskland frykter i panikk når stadionen blir angrepet. Foto: Christophe Ena, AP

paris5.jpg Foto: Carlo Allegri, Reuters

paris7.jpg Foto: Carlo Allegri, Reuters

PARIS ANGREPET: En politimann (t.v.) ankommer utenfor stadionen Stade de France, der en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland har blitt spilt i kveld. Foto: Michel Euler, AP

PARIS ANGREPET: Politiets elitestyrker ankommer utenfor Bataclan-teateret i Paris, ett av flere mål som har blitt angrepet fredag kveld. Foto: Kamil Zihnioglu, AP

paris12.jpg

PARIS ANGREPET: Fransk politi sikrer et område utenfor en kafe nær Bataclan-teateret i Paris. Foto: Christian Hartmann, Reuters

PARIS ANGREPET: Sjokkert folkemengde samler seg utenfor Bataclan-teateret i Paris. Foto: Christian Hartmann, Reuters

PARIS ANGREPET: Fransk politi sikrer et område nær Bataclan-teateret. Foto: Philippe Wojazer, Reuters

tab4a565.jpg

PARIS ANGREPET: Medlemmer av den franske brigaden samler seg nær Bataclan-teateret etter de fatale angrepene på Paris fredag kveld. Foto: Christian Hartmann, Reuters

tab4a5c8.jpg

PARIS ANGREPET: En redningsarbeider løper etter en eksplosjon i Paris' 10. bydel. Foto: Jacques Brinon, AP

PARIS ANGREPET: Fotballfans venter utenfor etter eksplosjonene på Stade de France der det ble spilt en vennskapskamp mellom Frankrike og Tyskland i Saint Denis fredag kveld. Foto: Michel Euler, AP

tab4a61e.jpg

tab4a664.jpg

 • Ove Sjøstrøm
 • Guro Valland
 • Sigrid Haaland
 • Christian Nicolaisen
 • NTB
 • Tor Arne Fanghol
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

CNNmelder at minst 153 personer er drept, mens franske medier skriver at 127 mistet livet i angrepene fredag kveld.

En kilde nær etterforskningen sier åtte militante er døde etter angrepene. Politiet tror ikke det var flere angripere, men jakten på mulig medskyldige er i gang etter de blodige angrepene mot et fotballstadion, et konsertlokale og flere steder i sentrum av den franske hovedstaden.

Angriperne slo til omtrent samtidig mot konsertlokalet Bataclan i sentrum av byen og ved stadionet Stade de France der landslaget i fotball spilte en vennskapskamp mot Tyskland. På vei til Bataclan åpnet væpnede menn ild mot flere kafeer og etterlot seg mange døde i Paris' gater.

Totalt syv forskjellige steder ble folk drept eller såret.

Inne i det fullsatte konsertlokalet, som rommer opp mot 1.600 mennesker, fortsatte de å skyte med automatvåpen mot dem som var kommet for å høre Eagles of Death Metal.

– Skulle holdt seg unna Syria

De siste opplysningene fra myndighetene i Paris er at minst 87 personer ble drept inne på Bataclan før sikkerhetsstyrkene stormet lokalet. Da sprengte gjerningsmennene seg i luften med selvmordsbelter. En av dem skal ifølge et vitne ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

– Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld, han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier et vitne.

Andre vitner beskriver angrepet som et blodbad og en massakre.

– Jeg så 20 til 25 lik på gulvet, og folk var svært alvorlig såret av skuddsår, forteller Julien Pierce til radiostasjonen Europe 1. iTele melder at det var tre personer som begynte å skyte i lokalet en times tid etter at konserten med rockebandet startet.

— Et stort smell

Ifølge NTB ligger Bataclan rundt 200 meter fra de gamle lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo, ikke langt fra restauranten Petit Cambodge.

Vitner på stedet sier de hørte et stort smell og rundt tyve skudd fra lokalet, melder avisen Liberation.

Fire angripere ble drept da politiet stormet lokalet like etter midnatt. I alt fem gjerningspersoner er drept etter angrepene i Paris, opplyser fransk påtalemyndighet til AFP.

I-Tele melder at det var tre personer som begynte å skyte i lokalet en times tid etter at en konsert startet. Ifølge et vitne ropte en av angriperne «Allahu Akbar» (Gud er stor) før han begynte å skyte rett inn i folkemengden, skriver NTB.

EN ETTER EN: Denne Facebook-brukeren skriver at han er inne i konsertsalen Bataclan, og at gisseltakerne har drept flere konsertgjengere. Foto: Skjermdump

I sosiale medier skal gisler ha skrevet at én og én blir drept av terroristene (se bilde).

NTB skriver at et vitne sier han tok dekning idet skytingen startet.

— Fra vinduet mitt kunne jeg se et titalls brannbiler. Jeg så personer bli båret inn i bilene. I gatene var folk fortsatt ukjent med angrepet. Folk ba oss om å beskytte oss selv.

- Selvmordsangrep

Rundt midnatt innførte Frankrike unntakstilstand og stengte grensene. Sent fredag bekrefter fransk politi at det har vært to selvmordsangrep og et bombeangrep nær Stade de France i Paris, ifølge AP.

Frankrikes president François Hollande skal ifølge franske medier ha blitt eskortert ut av stadion etter eksplosjonene.

Terroristene skal ifølge vitner, som CNN har snakket med, ha oppført seg rolig under angrepene og ladet våpnene flere ganger.

200 meter fra restauranten

Flere franske medier meldte sent fredag kveld at et ukjent antall mennesker skal være skutt og drept ved en restaurant i det sentrale Paris. Det var restauranten Cambodge i Paris sentrum som ble rammet, ifølge BBC.

En reporter for avisen Libération melder at det var minst to personer som åpnet ild, og som deretter forlot stedet, skriver The Guardian. Så eskalerte dramaet.

— Det er politi overalt i gatene, sa tidligere BT-journalist Yngvild Gotaas Torvik, som bor i den franske hovedstaden, i 23-tiden fredag.

I PARIS: Tidligere BT-journalist Yngvild Gotaas Torvik var bare noen hundre meter fra konsertstedet Bataclan, der minst 35 personer skal være drept.

Vitner på stedet sier de hørte et stort smell og rundt tyve skudd fra lokalet der det amerikanske bandet Eagles of Death Metal holdt konsert fredag kveld, melder avisenLiberation ifølge NTB.

— Vi hørte at det hadde vært et angrep ved Bataclan. Nå prøver vi å komme ossvekk herfra, sier Torvik.

— Vi er på en innelåst, mørk restaurant ikke langt fra Place de la Republique. Jeg tror vi er rundt 50 personer her inne, sa hun like før klokken 23.

Torvik kom seg etter hvert i sikkerhet hjem til en venninne.

Ser mange døde

Øyenvitne Ben Grant sier til BBC at han var i en bar sammen med konen da skudd ble avfyrt.

— Jeg ble fortalt at personer i biler hadde åpnet ild mot baren, sier han.

Han forteller at han så seks eller syv døde personer på bakken.

— Det er mange døde mennesker. Det er forferdelig. Jeg var bakerst i baren. Jeg kunne ikke se noen ting. Jeg hørte skudd bli avfyrt. Folk kastet seg på bakken. Vi la et bord over hodene våre for å beskytte oss, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Politiet ønsker kontakt med eieren av denne båten

 2. Får 20.000 i bot etter å ha løsnet fortøyning: – Kunne fått alvorlige konsekvenser

 3. – Denne sykdommen er ikke bare en «jentegreie»

 4. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

 5. «Det er ingen grunn til å falle tilbake til gamle synder»

 6. – Det begynte med en liten, håndskrevet lapp, stukket inn i avisen hun skulle få