— Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia. Dere vil se flere dødelige angrep, sa al-Shabaabs talsmann Sheikh Ali Mohamud Rage til radiokanalen Andalus fredag.

Kenya deltar i den 20.000 mann sterke AU-styrken som hjelper somaliske myndigheter i kampen mot al-Shabaab.

Den ytterliggående islamistgruppa bekreftet fredag at den sto bak angrepet på høyskolen skjærtorsdag. Det tok 16 timer før politiet fikk kontroll. Da var 147 personer drept, i tillegg til de fire angriperne. Angrepet er det største som al-Shabaab har stått bak i Kenya hittil.

Protest

Samtidig marsjerte hundrevis av mennesker gjennom gatene i Garissa fredag i protest mot angrepene og mot at myndighetene ikke har sørget godt nok for sikkerheten.

— Sikkerhetsstyrkene bør gjøre mer. De må bruke etterretningen bedre og gripe inn tidligere, sier en student ifølge NRK.- Mennesker har reagert med både sinne og sorg. Dette er første gang så mange mennesker blir drept i denne byen. Det kom som et sjokk for mange, sier Alinoor Moulid, en kenyansk frilansjournalist som befinner seg i Garissa.

Overlevende funnet

— Akkurat nå er den største frykten at flere angrep er under planlegging. Denne byen har vært relativt rolig de siste månedene, og at slike angrep kommer tilbake, vil føre til at mange drar fra byen, sier Moulid på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Politiet har innført portforbud i Garissa fram til 16. april.

Til sammen fire overlevende ble funnet fredag, ifølge NRK. De skal ha blitt tatt som gisler, men ha greid å gjemme seg. En av dem skal ha blitt funnet i en skuff.

Kenyanske myndigheter erklærte fredag at høyskolen er stengt på ubestemt tid. Studentene er overført til andre høyskoler, mens sikkerheten er høynet ved alle læresteder.

Enkelte studenter har fortalt at de ble spart fordi de kunne sitere vers fra Koranen.

Milliondusør

Kenya har lovet en belønning på cirka 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

Ibrahim Garane, som bort rett overfor skolen, var på vei til morgenbønnen da angriperne begynte å skyte rett foran ham.— Jeg trodde at de også var på vei til skolen for å be, og jeg ble sjokkert da de snudde seg og skjøt i hjel vaktene, sier han til The Standard.

Verste siden 1998

Garissa ligger om lag 35 mil øst for hovedstaden Nairobi. Røde Kors har startet en kampanje for å få folk til å gi blod. Mange av de sårede er fløyet til Nairobi. Det gjelder også mange døde, og pårørende er bedt om å komme til hovedstaden for å hente levningene. (©NTB)