Sekkingstads bortførere setter tidsfrist

Islamistgeriljaen Abu Sayyaf på Filippinene gir én måneds frist til å betale opptil 180 millioner kroner i løsepenger for norske Kjartan Sekkingstad og to canadiske statsborgere som holdes fanget.

FANGET: Islamistgruppen Abu Sayyaf krever skyhøye løsepenger for å slippe løs de fire gislene de tok 22. september. Kjartan Sekkingstad (til h.) er blant gislene.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er i en ny video som gruppen la ut på Facebook torsdag, at tidsfristen er satt. På opptaket sier gislene selv at de kommer til å bli drept hvis det ikke blir betalt løsepenger.

— Vi er kjent med trusselvideoen som er nylig publisert, men det er ikke naturlig å kommentere detaljene i innholdet fra vår side. Vi følger Sekkingstads situasjon nøye og arbeider med å bidra til en fredelig utgang på saken. Vi står derfor i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er selvsagt gislenes liv og helse, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Bjåstad ønsker utover dette ikke å kommentere saken ytterligere.

Overfor nyhetsbyrået AFP vil verken Canadas eller Norges ambassade i Manila gi uttalelser.

Ber for sine liv

I videoopptaket vises Sekkingstad frem sammen med canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt en filippinsk kvinne som ble bortført sammen med dem. De fire ligger sammenkrøpet på et gulv, omringet av væpnede menn. De tre mennene er på opptaket iført håndjern, er tynne, skjeggete og med bar overkropp. Videoopptaket varer i halvannet minutt.

— Til Canadas statsminister og canadiske borgere i hele verden: Vær så snill, gjør det som trengs for å oppfylle kravene innen én måned, ellers blir jeg drept, de kommer til å drepe oss, sier Ridsel i opptaket.

— Canadas regjering må få oss ut herfra så fort som mulig, sier Hall, som sier han ikke vet hvor mye penger gisseltakerne krever.

Sekkingstad uttaler seg også i tilsvarende ordelag.

Det er tredje gang at de bortførte blir vist frem i videoer som Abu Sayyaf-geriljaen har lagt ut på nettet. I forrige video sto en talsmann for geriljaen frem og ga, i likhet med nå, én måneds tidsfrist på å oppfylle kravene.

— Vi kommer til å gjøre noe fryktelig mot disse fangene, sa den maskerte mannen, som satte 8. mars som tidsfrist.

Ingenting skjedde, og to dager senere har nå gruppen lagt ut en ny video med ny tidsfrist.

- Redusert millionkrav

UD har heller ikke tidligere ønsket å si noe om kravet om løsepenger, og filippinske myndigheter har advart Norge og Canada mot å gi etter for kravet.

Opprinnelig krevde geriljagruppen rundt 180 millioner kroner for hvert av gislene. I slutten av november skrev avisen Manila Bulletin at kravet var blitt redusert til 55 millioner kroner for hver av dem, men beløpet har ikke blitt bekreftet.

Det skal ikke være fremsatt krav om løsepenger for kvinnen. Hennes frigivelse avhenger av at det blir betalt løsepenger for de tre andre, ble det hevdet før jul.

De fire ble bortført da væpnede menn slo til mot feriestedet Oceanview Resort på øyen Samal ved Mindanao sør i landet, der Sekkingstad jobbet.

Abu Sayyaf-geriljaen er en ytterliggående islamistgruppe som sverger troskap til IS og som skal være tilknyttet al Qaida. Gruppen holder for tiden også andre utlendinger fanget andre steder i landet, blant annet fra Nederland, Japan og Italia.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kamper der Sekkingstad holdes som gissel

  2. Solberg: Voldsomt å få beskjed om norsk IS-gissel

  3. Gisseltakerne reduserte krav om løsepenger

  4. Malaysisk gissel drept av filippinsk islamistgruppe

  5. Gisseltakere krever 180 millioner

  6. - Kjenner identiteten til flere av gisseltakerne

  7. Brutal terrorgruppe holder Sotra-mann fanget

BT anbefaler

Hun var i et forhold med mannen som er tatt for dobbeltdrap. – De fem beste årene i mitt liv.

En dag fikk hun en telefon fra politiet.

LES SAKEN