Hillary Clinton valgt til demokratenes presidentkandidat

Det demokratiske partiet har valgt Hillary Clinton som sin kandidat til høstens presidentvalg i USA. Hun er den første kvinnelige presidentkandidaten fra ett av de store partiene i USA.

Publisert Publisert

PRESIDENTKANDIDAT: Hillary Clinton ble tirsdag stemt fram som demokratenes presidentkandidat. Her er hun fotografert sammen med sin visepresidentkandidat Tim Kaine. Foto: Scott Audette / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var allerede på forhånd klart at Clinton kom til å vinne avstemningen, men verken hun eller motkandidat Bernie Sanders hadde samlet nok stemmer i nominasjonsvalgene og -møtene til å sikre seg flertall. Men Clinton fikk som ventet støtte fra et stort flertall av de såkalte superdelegatene — drøyt 700 folkevalgte og høytstående partimedlemmer som har stemmerett på landsmøtet, men ikke er bundet av noe mandat fra delstatene.

  • Michelle Obama: - Vi må gjøre alt for å få Clinton valgt
  • Republikanerne og Donald Trump er i ferd med å ødelegge amerikansk politikk.

Til sammen sikret hun seg dermed det nødvendige flertallet på minst 2.383 stemmer på landsmøtet. På landsmøtets siste dag, torsdag, skal Clinton tale til de flere tusen landsmøtedeltakerne. Det er også da hun formelt gir beskjed om at hun aksepterer nominasjonen. Det var delstaten South Dakota som fikk æren av å gi Clinton stemmene som sikret nominasjonen.

Dersom hun blir valgt i november, blir Clinton USAs første kvinnelige president i januar neste år, nesten 238 år etter at George Washington ble innsatt som den første presidenten i et uavhengig USA etter løsrivelsen fra Storbritannia.

Clinton har allerede bodd i Det hvite hus i åtte år som førstedame mens ektemannen Bill var president fra 1993 til 2001. Deretter var hun senator for New York i åtte år. I 2008 måtte hun gi tapt mot Barack Obama i nominasjonskampen, men satt som utenriksminister i Obamas første presidentperiode.

Motkandidat Donald Trump ble nominert da republikanerne holdt sitt landsmøte forrige uke.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Sommeren på vei tilbake: - Kan bli 20 grader i Bergen fra onsdag

  2. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  3. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

  4. Bare sekunder før beistet nådde frem, fikk vi kastet oss ut i skogen mens kolossen sto der og brølte

  5. Dansk trener med stor suksess i England: Klubben kan rykke opp etter 73 år utenfor toppdivisjonen

  6. – Hva skjer når en så stor del av livene våre ikke teller?