Hvert skritt i hverdagen minner franskmennene om at de mange år fremover må leve i bevissthet om at landet deres står øverst på terroristenes liste over mulige mål.

Søndag var flaggene på halv stang i Carrières-sous-Poissy 27 km vest for Paris, hvor kommunen organiserte en høytidelighet til ære for et av byens barn, politikvinnen Clarissa Jean-Philippe. Hun var et av terroristen Amedy Coulibalys ofre, og ble gravlagt tidligere i uken.

Overalt i Paris-regionen opplever de 12 millioner innbyggerne ekstra kontroll, som når de i helgene skal på fotballkamp. Parkeringsforbudet ved skoler blir strengt overholdt, mens politi og militær er svært synlig i gatebildet.

Høyre-venstre

— Alt det må vi leve med, sier en innbygger i Carrières-sous-Poissy. Hos mange begynner imidlertid tvilen å vise seg, tross avisenes overskrifter om «franskmennenes motstand» og president François Hollandes advarsel lørdag mot å la seg kue av terroristene.

En meningsmåling i søndagsavisen Le Journal du Dimanche viser at 42 prosent av de spurte ønsker at mediene ikke lenger offentliggjør tegninger som krenker muslimer. 57 prosent mener derimot det motsatte, og målingen viser at landet er delt.

Et stort flertall av venstrefløyens og sentrum-venstres velgere nekter å gå på akkord med det de betegner som ytringsfriheten. Halvparten av de borgerlige velgerne går imidlertid inn for en begrensing av ytringsfriheten på dette området.

Nei til nye intervensjoner

Terrorhandlingene spiller også inn på folkets syn på Frankrikes militære engasjement i muslimske land som Irak og Mali og Den sentralafrikanske republikk, med en stor muslimsk befolkning.

I forrige uke satte hangarskipet Charles de Gaulle kurs mot den østlige delen av Middelhavet, som støtte til de franske flyene som bomber Den islamske statens posisjoner i Irak.

Det er fremdeles støtte til disse operasjonene. 57 prosent avviser derimot intervensjoner i Syria, Libya og Jemen, som neppe kommer på tale av andre grunner.

Bærer byrden

Flere generaler og militære eksperter understreker at de væpnede styrkenes kapasitet er presset til det ytterste i en situasjon hvor Frankrike med USA bærer det meste av den militære byrden i kampen mot terror.

Mange politikere er bitre over at flere europeiske land, med Tyskland i spissen, nyter fordel av andres innsats uten selv å yte noe særlig.

Det temaet berørte presidenten indirekte da han på et møte fredag med de utenlandske ambassadørene i Paris oppfordret til en større internasjonal innsats mot terrorismen.

— For disse uløste konfliktene inspirerer terrorister, og områder med kaos blir utdanningssteder for dem, sa han. - Frankrike vil ikke la seg påvirke av noe form for press, la han til.

Le Pen på offensiven

Det samme mener tidligere president Nicolas Sarkozy, som imidlertid har vanskelig for å markere en opposisjon til presidenten, og spesielt statsminister Manuel Valls, hvis popularitet øker voldsomt.

Også lederen av det fremmedfiendtlige partiet Nasjonal Front, Marine Le Pen, håper i de kommende månedene på ny fremgang.

— Nasjonal Front vil prøve å utnytte situasjonen, mener statsviteren Silvain Crepon, som er ekspert på det nasjonale høyre.

For Marine Le Pen er situasjonen helt klar. - Det er en forbindelse mellom innvandring og utviklingen av ytterliggående islamisme i landet vårt, sa hun på et pressemøte tirsdag. Her nektet hun å kommentere faren Jean-Marie Le Pens teori om at fremmede etterretningstjenester sto bak terrorhandlingene.

Ifølge Marine Le Pen er svaret avvikling av Schengen-avtalene om åpne grenser i Europa, ytterligere overvåkning av islamistiske miljøer og ekstra midler til etterretningstjenesten.

Qatar i søkelyset

Samtidig ønsker hun innsettelsen av spesielle politistyrker, som «skal tømme kjellerne for våpen», sier hun med henvisning til våpenhandelen i mange innvandrerbydeler.

De borgerlige med Nicolas Sarkozy i spissen fremsetter lignende forslag i en «mykere» versjon og innpakning. Marine Le Pen har imidlertid kun hån til overs for den tidligere presidenten og hans «incestuøse forhold til Qatar, som støtter islamismen overalt i verden».

Det er en henvisning til Nicolas Sarkozys tette forbindelser til regimet i Qatar, som andre politikere også tar skarp avstand fra.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN