Harde kamper i Øst-Ukraina før planlagt våpenhvile

Samtidig som den planlagte våpenhvilen mellom Kiev og prorussiske opprørere nærmer seg, raser kampene videre øst i Ukraina.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det siste døgnet er syv regjeringssoldater drept og 23 såret i kamper med opprørere, opplyser ukrainske myndigheter.

Beskjeden lørdag ettermiddag kom under tolv timer før den planlagte våpenhvilen trer i kraft ved midnatt søndag (lørdag klokken 23 norsk tid).

— Opprørene prøver å gjennomføre taktiske planer før midnatt for å utvide territoriet de kontrollerer, primært i retning byen Debaltseve, sier talsmann for det ukrainske militæret Andrij Lysenko.

- Angrep mot strategisk by

Ifølge den Kiev-vennlige politisjefen i byen Debaltseve, Vjatsjeslav Abroskin, innledet opprørere lørdag formiddag et kraftig bombardement av byen.

— Opprørerne ødelegger byen. Det er kontinuerlige artilleriangrep mot boligområder og bygninger. Byen brenner, skriver Abroskin på Facebook, melder nyhetsbyrået AFP.

Separatistene har i ukevis forsøkt å få kontroll over Debaltseve. De hevder flere tusen regjeringsstyrker er omringet ved byen, noe myndighetene i Kiev avviser.

- Sivile drept i Donetsk

Ifølge ukrainske myndigheter angrep separatistene også natt til lørdag regjeringsstillinger i utkanten av Debaltseve. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt, og kilder blant både separatistene og i det ukrainske militæret bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA at det er der de hardeste kampene pågår lørdag.

Lørdag var det også trefninger ved Donetsk, der opprørerne sier at minst to sivile er drept i et artilleriangrep fra ukrainske regjeringsstyrker.

Møte i FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd møtes trolig søndag for å stemme over en resolusjon der partene i Øst-Ukraina bes overholde våpenhvilen som trer i kraft samme dag, ifølge diplomatkilder.

I det ekstraordinære møtet kommer de 15 medlemslandene i rådet trolig til å godkjenne en resolusjon som Russland har ført i pennen, melder nyhetsbyrået AFP.

I utkastet til forslaget «oppfordres alle parter til å implementere helt» fredsplanen som trer i kraft med en våpenhvile ved midnatt natt til søndag.

Det var torsdag denne uka Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko undertegnet avtalen som har som mål å få slutt på krigen i Øst-Ukraina. Minst 5.480 mennesker er drept siden urolighetene for alvor tok til i april i fjor.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Advarer om mulig spredning av koronasmitte på Bømlo

  2. Blomstermarkedet ramponert: – Har rett og slett gått helt amok

  3. Buss for bybane i sommer

  4. Uskyldige ansatte ble anmeldt i halvparten av overgrepssakene i barnehager og skoler

  5. Hele den franske regjeringen går av

  6. Parkeringsstativ, forbud mot å kjøre på fortauet og maks hundre sykler pr. aktør. Slik har andre byer løst det.