Dette er noen av historiene fra rute 4U9525

150 passjasjerer kom aldri frem i live. Hvem var de?

Publisert Publisert

Hossein Javadi i gul trøye (til høyre), og Milad Hojatoleslami døde på vei fra storkamp i Barcelona til Wien der de skulle dekke landslaget kamper i Europa. Her er de to kollegene og vennene avbildet i Brasil under sommerens fotball-VM Foto: AP /Arash Khamoushi/ NTB Scanpix

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

5 forskjellige nasjonaliteter fra hele verden var med Airbus A320-maskinen fra Barcelona. Den lange listen over passasjerer viser at det var forretningsfolk, fagforeningsfolk, turister, studenter, operasangere og sportsjournalister med på den fatale flyreisen til Düsseldorf, som endte i de franske alper, skriver Aftenposten.

Etterforskerne tror den 28 år gamle annenpilotenstyrtet flyet med vilje.

En av de mest omtalte historiene handler om de 16 elevene og to lærerne somdøde på vei hjem fra skoletur til Spania. De var alle fra samme skole i den tyske byen Haltern.

Men etterhvert har vi også fått vite mer om hvem de andre passasjerene var.

Sportsjournalistene som ventet i to dager på billigste fly

De kom fra alle sportjournalisters drømmekamp: El Clasicó-derbyet mellom Barcelona og Real Madrid.

Journalistene Milad Hojatoleslami og Hossein Javadi var på Europa-turne som fotballjournalister.

Etter superklassikeren i Barcelona skulle de rapportere til iranske medier om fotballandslagets kamper mot Chile i Østerrike torsdag ogmot Sverige i Stockholm neste uke.

Hele reisen var finansiert privat. Og for å få billigst mulig flybilletter, bodde de to på flyplassen etter Barcelona-kampen søndag helt til tirsdag formiddag.

— De hadde ikke råd til å ta andre avganger fordi vi alle meldte oss frivillig og må betale reise fra egen lomme. De iranske mediene vi jobber for dekker ikke utgiftene våre, fortalte kollega Payam Younesipour Younesipour tilThe Guardian.

Kollegaene skulle også reist

Han fikk de tragiske nyhetene i Wien, der han og Saeed Zahedian ventet på at kollegaene skulle komme fra Spania tirsdag. Planen var egentlig at alle fire skulle dra til Barcelona.

— Vibesluttet å bli i Wien og hellerdekke landslaget treninger før kampen. Hadde vi også reist til Barcelona, ville vi alle flydd sammen tilbake, sier Younesipour, som sammen med Zahedian takker høyere makter for at de lever, men samtidig sørger over tapet av to venner og kollegaer.

Husein Javadi var reporter i avisen Vatan Emrouz , mens Milad Hojatoleslami jobbet for nettavisen Tasnim , som torsdag meldte athele Fotball-Iran kondolerte til fotballjournalistenes familie.

Mellomlandet for å se fotballkampen

Tre andre var også ombord på Germanwings-flyet fordi de ville få med seg storkampen på Camp Nou søndag.

En kazakstansk familie på tre hadde reist via Barcelona denne helgen for å se fotballderbyet. Yerbol Imankulov (50) , kona Aizhan Issengalieva (49) og sønnen Adil Imankulov (26) hadde et weekendstopp i Katalonia på vei til en forretningsreise i Tyskland, skriverEl Periódico De Catalunya.

Imankulov ledet i et selskap som produserer silikon, mens Issengalieva hadde en lederjobb i gruveselskapet Kazzinc i hjemlandet. Parets 12 år gamle datter skal ha blitt hjemme i Ust-Kamenogorsk i Kazakhstan, angivelig fordi hun ikke fikk visum tidsnok til å bli med.

Tilfeldigheter

Det kommer nå frem hvilke tilfeldige og skjebnesvangre avgjørelser som førte til at mange valgte nettopp å reise med akkurat dette flyet.

Marina Bandres Lopez-Belio (37) var på vei hjem med en baby på syv måneder. Hjemmet var hos ektemannen i Manchester.

Den spanske kvinnen hadde vært i en onkels begravelse i Zaragoza. Da hun ikke klarte å få plass på et direktefly til Manchester, kjøpte hun en billett med flybytte i Düsseldorf, melderEl Pais.

Feiret med sønnen dagen før

I Australia sørges det nå over en mor og sønn som omkom sammen på flyrute 4U9525.

Carol og Greig Friday hadde vært på ferie sammen, før han skulle til begynne som engelsklærer i Frankrike.

Carol Friday

Carol hadde jobbet som sykepleier i 40 år og var avholdt for sitt glødende engasjement hjemme i Melbourne. Hun var blant annet på barrikadene for å stoppe salg av eldresentre og nedleggelse av helsetilbud til mødre og nyfødte. Hun hadde mandag feirer sinn 68 års dag med sønnen i Barcelona.

Ble aktiv homoaktivist

Greig arvet morens engasjement. 29-åringen var utdannet lydingeniør, men hadde under studietiden viet seg til frivillig arbeid i støttegrupper for unge homofile i Australia.

Greig Friday

De gjorde en stor innsats for både familien og lokalsamfunnet ved å engasjere seg i den offentlige debatten, uttaler bydelsordfører i Monash, Paul Klisaris tilThe Herald Suni Melbourne.

Kollegaer i sorg

Det var ikke bare turister på Germanwings-flyet. En rekke forretningsreisende brukte lavprisselskapet. Flyulykken har rammet flere bedrifter særlig i og rundt Barcelona. Derfor var det onsdag og torsdag en rekke minnemarkeringer der kollegaer samlet seg for å minnes de omkomne.

52 år gamle Manuel Rives hadde i 11 år vært tillitsvalgt ved Delphi-fabrikken i byen Sant Cugat del Vallès nord for Barcelona. Han forhandlet på vegne av arbeiderne gjennom den spanske fagforeningskjempen Union General de Trabajadores — UGT.

Reiste med motparten

Ifølge El Pais uttrykte de organiserte ved fabrikken at hvis noen skulle være deres representant på Delphis europeiske styremøte, så var det Rives. Særlig skal han ha vært god på å få ut informasjon fra selskapet som har fabrikker i 20 land. Han satt de siste årene også i det lokale bedriftsstyret og blir beskrevet som "superengasjert".

På vei til det europeiske styremøtet reiste Rives sammen med fabrikkens personalsjef gjennom 11 år, Rogelio Oficialdeguina (62). Han skal ha hatt planer om å gå av med pensjon, og uttalte at årets lønnsoppgjør er det siste han var med å forhandle i. Han var respektert også av ihuga fagforeningsfolk.

Da de ble minnet av kollegaer og innbyggere i Sant Cugat onsdag, holdt flere arbeidere opp bilder av Rivas. Han etterlater seg kone og tre barn.

Tre generasjoner fra samme familie

Flytragedien rammet Sant Cugat del Vallè særlig hardt. For også tre andre innbyggere - fra samme familie – omkom i styrten. Det var en 12 år gammel jente, hennes mor og bestemor.

I tillegg til at det er erklært tre dagers landesorg i hele Spania, er den lille byen noen kilometer nord for Barcelona lammet av sorg, opplyser lokale medier. Jentas skole er i kriseberedskap for å ta seg av medelever de neste dagene.

To operastjerner omkom

Opeaen i Düsseldorf meldte tirsdag den anerkjente barytonsangeren Oleg Bryjak var en av de 150 passasjerene ombord i flyet.

The Deutsche Oper am Rhein opplyser påsin nettsideat kazakhstanske Bryjak, som er en av operahusets solister, var på vei hjem fra Barcelona, hvor han hadde sunget i et Wagner-stykke ved Gran Teatre del Liceu

— Vi har mistet en stor sanger og en flott person i Oleg Bryjak. Vi er i sjokk, uttaler dirigentChristoph Meyer ved det tyske operahuset.

Døde med mann og baby

Den unge tyske operasangeren Maria Radner, hennes barn og ektemann var også med ulykkesflyet, meldte operahusetGran Teatre del Liceu i Barcelona.

Både Radner og Bryjak hadde de siste ukene fremført Wagners Siegfried i den katalanske hovedstaden. Wagner-eksperten Radner, som har gjestet Norge flere ganger, var på vei hjem til fødebyen Düsseldorf.

Publisert