Den sunniekstremistiske gruppen Den islamske staten (IS) hevder å stå bak angrepene. Meldingene ble publisert på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Til sammen fire personer utstyrt med bomber sprengte seg selv i luften og rammet to moskeer i Sana under formiddagsbønnen fredag.

I tillegg til de drepte, er over 200 personer såret, opplyser en helsekilde.

Brende bekymret

Begge moskeene er kjent for å hovedsakelig bli brukt av tilhengere av den sjiamuslimske houti-militsen, som sammen med flere andre militsgrupper den siste tiden har forsøkt å sikre seg kontroll i styringen av landet.

Utenriksminister Børge Brende (H) er svært bekymret over situasjonen i landet.

Minst tre personer var involvert i terrorangrepene, som rammet to moskeer i Sana under formiddagsbønnen fredag.

Den ene selvmordsbomberen slo til i en moské sør i Sana. En annen sto ved utgangen og sprengte seg selv i lufta idet mennesker flyktet ut av bygningen. En tredje selvmorsbomber angrep en moské nord i byen.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet, men Jemen har lenge vært preget av kamper mellom den mektige houti-militsen og al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

— Situasjonen i Jemen er svært alvorlig, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Frykter stedfortrederkriger

Summen av det som skjer nå i Jemen, Syria, Irak, Tunisia, Libya, Mali, Nigeria, viser at kompleksiteten i sikkerhetsbildet er verre enn på flere tiår, mener Brende.

— Det krever en eksepsjonell handlekraft fra verdenssamfunnet om å stå sammen og hindre at dette utvikler seg til såkalte stedfortrederkriger, hvor man utenfra forsøker å fyre opp under dette. Det er en situasjon nå i Jemen hvor de ulike grupperingene har støtte utenfra, sier han.

De to moskeene som ble angrepet fredag, brukes hovedsakelig av tilhengere av den sjiamuslimske houti-militsen.

Den mektige houti-militsen har, sammen med flere andre mindre militsgrupper, den siste tiden forsøkt å sikre seg kontroll i styringen av landet. Tidligere i år oppløste houthi-militsen nasjonalforsamlingen og dannet et presidentråd for å fylle maktvakuumet. Den ba deretter landets politiske partier om å få på plass en ny regjering.

Samtidig fortsetter harde kamper mellom houti-militsen og AQAP, som også står sterkt i landet.

Barn blant de drepte

Bilder fra moskeene etter angrepene viste at flere av de drepte var barn.

— Blant de sårede er tilstanden for 30 av dem kritisk, sier lege Nashwan al-Atab.

Sykehus i Sana har bedt publikum som har mulighet til å gi blod, om å stille seg til rådighet.

— Jeg skulle til å delta i bønnen da jeg hørte den første eksplosjonen. Kort tid etter hørte jeg den andre, sier et øyevitne ved moskeen Badr.

BÆRES UT: Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepene i de to moskeene i Jemen.