Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

Iraks statsminister Haider al-Abadi sier natt til mandag at militæroffensiven for å frigjøre den IS-kontrollerte byen Mosul har begynt.

Publisert Publisert

FRIGJØRING: Irakiske styrker har forberedt seg på angrepet på Mosul øst for den irakiske millionbyen. Bildet ble tatt for to dager siden. Foto: AZAD LASHKARI / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Tidspunktet for seier er kommet, og operasjonen for å frigjøre Mosul har begynt, sa Haider al-Abadi på irakisk statlig TV, ifølge CNN.

– I dag erklærer jeg starten på disse seirende operasjoner for å frigjøre dere fra IS' vold og terror, sa han i en tale hvor han henvendte seg til innbyggerne i Mosul-regionen. Han la også ut en melding med samme innhold på Facebook.

Ingen detaljer

– Styrkene som leder frigjøringsoperasjonen er den modige irakiske hæren sammen med nasjonale politistyrker, og de er de eneste som vil gå inn i Mosul, ingen andre, sier al-Abadi. Statsministeren og lederen for Iraks væpnede styrker var omgitt av landets øverste offiserer da han leste sin uttalelse. Han ga ingen ytterligere detaljer om militæroffensiven.

Den paramilitære, Iran-støttede gruppen Hashed al-Shaabi (Folkelig mobilisering), har gjort det klart at de ønsker å ta del i den lenge varslede operasjonen, og de kurdiske peshmerga-styrkene har vært på vei inn fra østsiden av byen.

Brenner dekk og olje

Amerikanske styrker skal ha begynt artilleriangrep mot byen Mosul sent lørdag kveld, hevder en av lederne for de kurdiske styrkene i Irak overfor det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Mens ekstremistgruppen IS skal ha forberedt seg ved å brenne bildekk og olje for å gjøre det vanskelig for kampfly å orientere seg, har irakiske fly har sluppet flygeblader over Mosul med advarsler om at offensiven snart vil begynne, melder TV-kanalen CNN søndag kveld.

FN bekymret

FN frykter at så mange som en million mennesker kan bli tvunget på flukt nå som storoffensiven mot den IS-kontrollerte byen Mosul har begynt.

– Jeg er svært bekymret for sikkerheten til opptil 1,5 millioner mennesker som bor i Mosul og kan bli rammet av de militære operasjonene for å gjenerobre byen fra IS, sier FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien. Han sier familier er i stor fare for å bli fanget i kryssild eller utsatt for snikskyttere.

– I verste fall kan så mange som en million mennesker bli tvunget til å flykte fra hjemmet sitt, uttaler O'Brien, og legger til at han er spesielt bekymret for utsatte grupper som barn og eldre.

Ifølge CNN har irakiske fly nylig sluppet flygeblader over Mosul med advarsler til folk om at offensiven snart vil begynne. Natt til mandag sa landets statsminister Haider al-Abadi i en TV-tale at kampen for å gjenerobre Mosul fra ekstremistgruppen IS var i gang.

Publisert