Ville gjennomføre massakre i tysk synagoge

Stephan Balliet (27) som drepte to personer utenfor en synagoge i den tyske byen Halle onsdag hadde planer om å gjennomføre en massakre i synagogen.

Publisert Publisert

SØRGER: Halles innbyggere viste sin sympati med det jødiske samfunnet etter synagogeangrepet. Foto: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS/NTB SCANPIX

  • Marie Nissen

Den 27 år gamle tyske mannen Stephan Balliet er siktet for å ha skutt og drept to personer foran en synagoge i den østtyske byen Halle. Angrepet fant sted onsdag, og utover de drepte ble ytterligere to personer skadd i angrepet. Gjerningspersonen hadde planer om å gjennomføre en massakre inne i synagogen.

Det fortalte den tyske riksadvokaten, Peter Frank, under en pressekonferanse i Halle torsdag, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det vi opplevde onsdag var terror. Ut fra hva vi vet ville siktede forsøke å gjennomføre en massakre i synagogen, sa riksadvokaten.

På gjerningstidspunktet befant det seg rundt 60 personer inne i synagogen. I angrepet drepte Balliet en person foran den jødiske kirkegården og deretter en person som var inne på en kebabrestaurant.

Les også

Kommentar: Arven etter norsk antisemittisme

Antisemittisk

Ifølge den tyske nettavisen Spiegel Online antok riksadvokat Peter Frank at gjerningspersonens motiver var høyreekstremistiske og antisemittiske.

Balliet publiserte en antisemittisk tirade på internett en drøy uke før onsdagens angrep i Halle, men var ikke registrert som nynazist hos tysk politi og sikkerhetstjeneste.

Under pressekonferansen sa også Tysklands innenriksminister Horst Seehofer at «denne brutale forbrytelsen er en skam for hele vårt land», skriver Spiegel Online. Innenriksministeren varslet også en økning i beredskapen rundt jødiske institusjoner i hele Tyskland.

– Jødiske institusjoner trenger bedre beskyttelse. Det vil vi iverksette øyeblikkelig og permanent, sa han.

VAKT: Synagogen i Halle blir passet på etter angrepet onsdag. Foto: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS/NTB SCANPIX

Direktesendt angrep

Under angrepet direktesendte Balliet sine handlinger på nettstedet Twitch, som eies av Amazon og som i all hovedsak brukes til direktesending av dataspill. Det opplyste Twitch onsdag på Twitter. De skrev videre at direktesendingen pågikk i 35 minutter, og at det var registrert fem besøkende på direktesendingen under denne perioden.

Etter at direktesendingen stanset ble imidlertid hele videoen automatisk lagt ut på gjerningspersonens konto, og denne skal ha blitt sett av omtrent 2200 personer før Twitch fjernet videoen.

I tillegg til videoen skal gjerningspersonen ifølge nyhetsbyrået Reuters ha lastet opp et manifest med «rasistiske og antisemittiske kommentarer».

– Twitch har nulltoleranse for hatytringer og enhver voldelig handling blir tatt veldig alvorlig, sier en talsperson for Twitch til nyhetsbyrået AFP.

– Vi arbeidet resolutt med å fjerne dette innholdet og vi vil permanent stenge enhver brukerkonto som deler innhold fra denne avskyelige handlingen, sier talspersonen videre.

Torsdag var det minnehøytidelighet foran synagogen, og angrepet vil også bli behandlet politisk.

Ifølge Spiegel Online vil Horst Seehofer diskutere konsekvensene av angrepet i Halle med sine politiske kollegaer på en konferanse i neste uke. Her ønsker innenriksministeren å snakke om hvordan man skal forholde seg til hatytringer på nett.

– Hat er alltid et forspill til voldshandlinger, sa Horst Seehofer avslutningsvis.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Mangelen på oppgjør med jødehatet i Norge preger oss fremdeles»

  2. Ole-Jakob Nilsen (26) er så glad i østtysk kultur at han kjører rundt i en Trabant

  3. Tyske aktivister har fått nok av «kosmetisk pølsevev»

  4. – Vi veit så lite om Polen at det er ein skam

  1. Terror
  2. Tyskland
  3. Jødehat