Norge sakker akterut på klima­range­ringen

Etter tre år med halvdårlige plasseringer på en anerkjent klimarangering, er Danmark nå nummer to i verden når det gjelder klima, kun slått av Sverige. Grunnen er høyere ambisjoner.

Publisert Publisert

LYTTET: Det ser ut til at den danske regjeringen har lyttet til folkets krav om mer ambisiøse klimamål. Bildet er fra demonstrasjonen i København i september. Foto: Nils Meilvang, AP/NTB scanpix

  • Adam Hannestad

Sverige beholder sin posisjon som verdens mest ambisiøse land når det gjelder klima, mens Danmark klatrer opp til en god nummer to. Det fremgår av publiseringen av rangeringslisten Climate Change Performance Index (CCPI) under klimatoppmøtet i Madrid.

For tredje år på rad ligger svenskene på fjerdeplass på listen – som reelt utgjør en førsteplass, siden ingen av landene som deltar er ambisiøse nok til å innta de tre øverste posisjonene, som derfor står tomme.

Opp ti plasser

Danmark hopper opp ti plasser fra fjorårets plassering, fra nummer femten til nummer fem, og dermed til en reell andreplass. Finland rangeres som nummer ti på listen, mens Norge havner på tolvteplass. Dermed må Norge se seg slått av alle sine nordiske naboer når det gjelder klima.

Grunnen til at Danmark har klatret ti plasseringer i løpet av ett år, er den danske regjeringens ambisiøse klimamål, sier Niklas Höhne, stifter av tankesmien NewClimate Institute – en av flere organisasjoner som står bak klimarangeringen CCPI.

– Danmark er et sjeldent eksempel på et land som faktisk gjør noe, sier Höhne.

– Det danske målet om å senke utslippene med 70 prosent er nøyaktig den typen høyere ambisjon som er nødvendig i klimakampen. På klimatoppmøtet så vi fortsatt at mange land ikke er villige til å levere klare klimaløfter, utdyper han.

FORNYBAR ENERGI: Danskene har satset mye på vindkraft, som her i Nordsjøen utenfor Esbjerg. Foto: Heribert Proeppe, AP/NTB scanpix

Klimapolitikk trekker opp

Det finnes mange rangeringslister og vurderinger i den internasjonale klimaverdenen, men CCPI er anerkjent som en av de mest grundige. Listen utarbeides av NewClimate Institute sammen med tyske GermanWatch og verdens største nettverk av klimaorganisasjoner, Climate Action Network.

Indeksen samler en rekke vurderinger som blant annet bruken av fornybar energi, utslipp av karbondioksid og andre klimagasser og ikke minst politisk handling. Og det er den siste faktoren som har ført til Danmarks sprang i årets rangering. Den danske klimapolitikken faller riktignok bak de aller mest ambisiøse landene, Portugal og Finland, men foran andre klimafrontløpere som Frankrike og Norge.

Det er særlig regjeringens avtale i juni om et mer ambisiøst klimamål som har trukket Danmark opp mot toppen. for en drøy uke siden ble det danske Folketinget enige om en ny klimalov som ville ført til enda større uttelling på klimaindeksen om den bare hadde stått klar tidsnok for utformingen av årets liste.

Norge et stykke bak

Niklas Höhne har imidlertid tidligere fortalt Politiken at kun Storbritannia har en like ambisiøs klimalov som den nye danske.

I de siste årene har Danmark ellers kjørt «berg-og-dal-bane» på listen. Fra 2012 til 2016 hadde Danmark førsteplassen, men i 2017 styrtet landet til en tiendeplass på grunn av den daværende regjeringens mindre ambisiøse klimaplan. Det var kun den utbredte bruken av fornybar energi i Danmark som holdt landet fra å rykke enda lenger ned på listen.

Med sine 71,14 poeng er Danmark imidlertid fortsatt et stykke bak Sverige, som har 75,77 poeng i rangeringen. Norge har til sammenlikning 61,14.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. – Derfor holder ikke argumentene for Hordfast

  2. Er det mulig for Coldplay å dra på klimavennlig turné? Det skal forskere finne ut av.

  3. Skipet bruker seks tonn olje i døgnet: – Spørs­målet er om dette kan forsvares for en «meningsløs» idretts­rekord

  4. – De hører oss, men handler ikke

  1. Klima
  2. Danmark
  3. Klimapolitikk
  4. Fornybar energi