Tenkt deg på passkontoret fredag?

Da bør du lese dette først.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Den inneklemte fredagen er årets dag på passkontoret. Det slår aldri feil. Hvert år fraråder vi folk å komme da, men det blir alltid like travelt, sier Vigdis Hundven, seksjonsleder ved Kontrollseksjonen på Politihuset i Bergen til bt.no.

Dagen hun snakker om er førstkommende fredag, dagen som kommer mellom Kristi himmelfartsdag og helgen.

Lengre åpent torsdager

Til vanlig har passkontoret i Bergen rundt 150 personer innom daglig i høysesongen i mai, juni og juli, men dette dobles på den inneklemte dagen. I fjor var det så mange som 299 som kom for å fornye passet da.

— Det blir veldig lang ventetid, opp mot to timer. Vi bemanner opp, men vi har bare fire stasjoner, så vi klarer ikke ta unna raskt nok, sier Hundven og opplyser om at sentrumskontoret har oppe til 17 hver torsdag.

passkontor2-LU54ryhnNe.jpg

Kø landet rundt?I Oslo forventes det også kø på passkontoret førstkommende fredag.

— Forrige innklemte fredag, etter 1. mai, utstedte vi over 1000 pass. Og vi ser at situasjonen fort kan bli den samme nå på fredag, sier seksjonsleder Audun Kristiansen ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen til oss.

Du må regne med inntil fire timers ventetid.

— Hvis du møter denne dagen, så må du belage deg på god tid. Hvis du ikke må skaffe pass denne dagen, så velg en annen tid, råder Kristiansen.

Tidligere i vår lanserte Asker og Bærum timebestilling for søknad om pass. Detter er nå ventet også i Oslo.

— På grunn av tekniske problemer har det tatt litt tid å få på plass, men vi forventer at timebestillingen forhåpentlig skal være tilgjengelig før sommeren. Vi ser at det vil være en stor fordel som vil redusere ventetid betraktelig, sier Kristiansen.

Han opplyser videre om at kø-automaten åpner klokken syv, og kontoret klokken åtte.

Les også: Innfører timebestilling for søknad om pass

Ta med bilder av minstemann

Da bt.no besøkte passkontoret mandag var det god plass. Et jevnt sig av mennesker går frem til de fire lukene med nummerlappene sine.

En av dem som sitter tålmodig ventende er Helen Sørensen. Datteren Eva (7 måneder) skal få nytt pass til ferien om 14 dager.

— Passet kommer innen ti dager, så da måtte vi få ordnet det nå. Vi fikk ferien i gave i går, så derfor har jeg ikke gjort det før, sier hun til bt.no.

Eva har nettopp vært og fått tatt bilde hos fotograf. Passkontoret tar nemlig ikke bilder av barn mellom 0 og 3 år.

— Det er for tidkrevende, for barna må sitt så i ro. Og husk at barn under 18 år må ha med én forelder og samtykke fra begge, råder Vigdis Hundven.

Populære nødpass

Politiet er blitt strengere på å gi ut nødpass, etter en kraftig økning da gebyret ble halvert for fem år siden. Hittil i år er det likevel 650 personer i Hordaland som har fått nødpass.

— Nødpass er ikke et midlertidig pass og utstedes kun når det har oppstått en uventet situasjon som gjør at man må foreta en utenlandsreise i all hast, sier Hundven.

Trenger du nødpass må du imidlertid huske å ha med bilde og billett til reisen. Vær obs på at ikke alle land godtar nødpass.

— Kina, USA og De arabiske emirater godtar dem ikke, og i Tyrkia er de veldig skeptiske. Vi kan egentlig bare gå god for Schengenland. Ellers reiser man på eget ansvar.

Ellers oppfordrer hun alle til å ha kontroll med når passet går ut. Særlig kan det være lurt å følge med på barnas, der gyldighetstiden varierer med alder.

— For barn mellom 0 og 5 varer passet i to år, for 5- 10 i tre år. Har man flere barn i ulike aldre, er det lett å glippe.

Fornye pass

  • Ta med det gamle passet når det skal fornyes.
  • Passet trenger ikke være utgått for å fornyes. Det beste er å være tidlig ute.
  • Du må ha med egne bilder av barn mellom 0 og 3 år. De må tas i fotoboks eller hos fotograf.
  • Hold deg unna passkontoret kommende fredag om du vil unngå to timers lange køer.
  • Garantitiden på å få nytt pass er ti virkedager.

Les også:

Du kan bo hos Ronaldinho under fotball-VM

Norges beste hotell kåret

Publisert